Burse - Fonduri mutuale

Argus simte revenirea afacerilor si a profitului

29.04.2010, 23:05 33

Argus Constanta (UARG), unul dintre primii trei producatorilocal de uleiuri vegetale, si-a bugetat pentru acest an un profitnet de 7,4 mil. lei (circa 1,8 mil. euro), dupa rezultatul negativde 5,5 mil. lei consemnat anul trecut.

Compania vrea totodata sa-si majoreze afacerile cu 13,6%, la158,1 mil. lei (38,2 mil. euro), prin cresterea vanzarilor fizicecu 10-12%, principalul motor fiind productia de biodiesel.

"Am terminat foarte bine primul trimestru si de aceea suntemincrezatori ca vom realiza bugetul pentru acest an. Cursul estestabil, preturile la rapita s-au redus semnificativ, asa cafactorii perturbatori cu care ne-am confruntat anul trecut disparanul acesta. Stocurile de materie prima ne ajung pana la urmatoarearecolta din toamna", a declarat Vasile Leu, directorul general siunul dintre principalii actionari ai Argus Constanta.

Potrivit lui, preturile de desfacere sunt pe o tendinta usorpozitiva anul acesta, dupa ce anul trecut acestea s-au iefinit cucirca 30%, ca urmare a scaderii cotatiei petrolului, care a afectatpretul biodieselului, cu o componenta de 80% din uleiurivegetale.

Preturile in scadere accentuata au condus la un declin de 34,9%a afacerilor Argus in 2009, care au ajuns la 139,1 mil. lei (32,7mil. euro). Totodata, din cauza stocurilor achizitionate la preturisuperioare, compania a trecut pe pierdere, de la un castig de peste20 mil. lei obtinut in 2008.

Vasile Leu spune ca pe piata uleiurilor se bate pentru locul doicu Cargill Oil, in timp ce Bunge s-a detasat anul trecut mult infruntea clasamentului, cu aproape jumatate din piata. Argus vizeazapentru 2010 triplarea cheltuielilor cu publicitatea si reclama,pana la un nivel de 2 mil. lei (480.000 de euro), ca urmare arevenirii pe profit in acest an.

Principalii actionari ai societatii sunt SIF Oltenia (SIF5),care detine aproape 19% din titluri, Vasile Leu, cu o participatiede 11,32% din actiuni si SIF Banat-Crisana (SIF1) cu 5% dincapital. Actiunile Argus castigau ieri 7,5%, pana la un pret de1,57 lei, la care capitalizarea companiei este de 13,5 mil.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO