Burse - Fonduri mutuale

Arhiepiscopia Alba-Iulia isi diversifica portofoliul

30.05.2008, 22:19 88

Arhiepiscopia Ortodoxa Alba-Iulia a achizitionat recent un pachet de 2% din actiunile producatorului de materiale de constructii Cars Tarnaveni (CARS), pentru suma de circa 220.000 de euro (0,8 mil. lei).
Principalul vanzator al acestor titluri a fost firma de consultanta Ventrust Financing, care detine dupa aceasta tranzactie circa 16% din actiunile Cars Tarnaveni.
Dupa estimarile ZF, pe baza raportarilor de la BVB, valoarea portofoliului pe Bursa al Arhiepiscopiei depaseste in acest moment 420.000 de euro (1,5 mil. lei).
Finantarea achizitiei de la Cars Tarnaveni de catre Arhiepiscopie s-a facut in cea mai mare parte cu banii obtinuti din vanzarea unui pachet de 3,4% din actiunile companiei Prodcomplex din Targu-Mures (PRLX), de asemenea listata pe piata RASDAQ.
"Achizitia la Cars Tarnaveni a venit la sugestia consultantului nostru, care ne-a sfatuit sa investim pe piata materialelor de constructii sau in cea de servicii pe piata auto. Este o piata care a fost in crestere si probabil va continua", a declarat Horia Georgescu, directorul economic al Arhiepiscopiei.
El a precizat ca prin aceasta investitie se are in vedere si posibilitatea vanzarii pachetului mai departe catre un actionar care ar fi dispus sa preia controlul companiei, in conditiile in care nici unul din actionari nu detine pachetul de control, sau listarea titlurilor Cars Tarnaveni pe Bursa.
Arhiepiscopia din Alba-Iulia investeste la Bursa de Valori Bucuresti inca din anul 2002, cand la acea vreme investitiile se orientau spre actiuni lichide, de genul celor bancare, BRD si Banca Transilvania sau SIF-uri.
"Politica noastra de investitii pe Bursa s-a schimbat practic in momentul in care am achizitionat pachetul de 5% din actiunile Ves Sighisoara. Atunci am concentrat practic toate participatiile pe care le aveam intr-una singura", povesteste Georgescu.
El mai spune ca initial achizitia de actiuni Ves Sighisoara viza vanzarea pachetului catre un actionar interesat de preluarea companiei, lucru care nu s-a intamplat, desi au existat unele negocieri, iar in acest moment se asteapta transferul acestor titluri de pe piata RASDAQ la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti.
"Deocamdata nu intrevedem alte investitii pe Bursa. Sa vedem totusi si ce se intampla la listarea pe Bursa a actiunilor Ves Sighisoara. Am cumparat Prodcomplex Targu-Mures pentru ca avea niste active interesante", a precizat Horia Georgescu.
Investitiile din ultimii ani au fost profitabile pentru Arhipiescopia din Alba Iulia, reprezentantii acesteia spunand ca randamentul mediu obtinut in aceasta perioada s-a situat undeva la 30% anual.
Vanzarea pachetului de la Prodcomplex s-a realizat dupa un an in care actiunile au fluctuat in jurul aceluiasi nivel de pret, in conditiile in care piata per ansamblu a suferit o corectie puternica in aceasta perioada.
Pe langa pachetul recent achizitionat la Cars Tarnaveni, Arhiepiscopia din Alba-Iulia mai detine aproape 3% din actiunile Ves Sighisoara si circa 1,6% din actiunile Prodcomplex Targu-Mures.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO