Burse - Fonduri mutuale

Arobs Transilvania vrea să facă o achiziţie cu banii din listarea la bursă

Voicu Oprean, directorul general al Arobs Transilvania

Voicu Oprean, directorul general al Arobs Transilvania

Autor: Adrian Dumitrache, Roxana Pricop

28.01.2015, 00:05 557
Furnizorul de soluţii software Arobs Transilvania, cu afaceri de 45 mil. lei şi 350 de angajaţi, controlat de Voicu Oprean, s-ar putea lista la prima categorie a Bursei de Valori Bucureşti în cursul acestui an dacă auditul „iese bine“ şi „condiţiile de piaţă“ vor permite operaţiunea.
 
„Nu suntem interesaţi de secţiunea AeRO, ci de prima categorie a Bursei de Valori Bucureşti, ne gândim într-o primă fază la un freefloat de 20-30% (acţiuni disponibile la tranzacţionare - n.red.). Credem că dacă auditul iese bine şi condiţiile de piaţă ne permit, vom reuşi să listăm Arobs în acest an“, a declarat Voicu Oprean, directorul general al companiei, pentru Mediafax.
 
Ziarul Financiar a scris pe 16 septembrie 2014 că Arobs Transilvania ia în calcul listarea la bursă.
 
Sumele atrase prin listare vor permite finanţarea achiziţiei unei companii din zona managementului de flotă, potrivit directorului companiei. „Avem în vedere achiziţionarea unei companii din zona fleet management, care are în portofoliu câteva mii de maşini. Din acest motiv, considerăm că listarea la bursă ar putea fi o soluţie de finanţare bine-venită“, a mai spus Oprean.
 
Compania Arobs Transilvania are şanse mari să fie prima IPO (ofertă publică iniţială de acţiuni) din sectorul IT&C de la bursa din Bucureşti. Producţia de soluţii software alături de restul activităţilor de IT au cunoscut o creştere accelerată în ultimii ani, însă domeniul nu este deloc reprezentat pe bursa de la Bucureşti, făcând astfel imposibil accesul investitorilor locali precum fondurile de pensii private, fondurile mutuale şi investitorii de retail la un domeniu extrem de fierbinte.
 
Oprea a mai spus că a cumpărat anul trecut acţiunile Arobs deţinute de fondul de investiţii finlandez Berling Capitals, intrat în structura acţionariatului companiei în 2007. „Răscumpărarea acţiunilor, care reprezentau 10% din capitalul social, ne va asigura flexibiltate în a ne alege calea pe care o dorim. Cifrele nu pot fi comunicate în acest moment din cauza unor clauze de confidenţialitate, dar lucrăm împreună cu reprezentanţii Berling la un comunicat oficial, în care vor fi dezvăluite şi aceste infor­maţii“, a spus Oprean, care deţine în prezent toate titlurile companiei.
 
Cu un portofoliu de clienţi din 14 ţări de pe trei continente (Europa, America şi Asia), Arobs furnizează soluţii pentru companiile de turism, transport, pentru automatizarea forţei de vânzări, localizarea parcurilor auto, navigaţie GPS, servicii financiare şi sănătate. Din portofoliul de produse Arobs face parte soluţia de monitorizare şi localizare a parcurilor auto TrackGPS, aplicaţie utilizată în prezent de peste 1.600 de clienţi din România, cu circa 25.000 de maşini.
 
Un alt produs Arobs este Smailo, unul dintre primele branduri româneşti de sisteme de navigaţie.
 
Furnizorul de soluţii software Arobs Transilvania din Cluj, cu afaceri de 45 mil. lei şi 350 de angajaţi, controlat de Voicu Oprean, ia în calcul „serios“ listarea la bursa de la Bucureşti, drept soluţie de finanţare pentru achiziţia unor jucători locali şi regionali.
 
„Vrem să ne listăm pentru a atrage finanţare cu care să achiziţionăm competitori. Am identificat deja câteva ţinte de achiziţii. Cred că bursa poate fi un instrument pentru a ne pune în aplicare strategia de extindere“, a spus Oprean.
 
El a fondat compania în anul 1998, cu banii pe care i-a economisit după câteva luni de muncă la o firmă de profil din Statele Unite.
 
În ultimii cinci ani, compania a înregistrat creşteri anuale ale cifrei de afaceri de 15-20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO