Burse - Fonduri mutuale

ASF a aprobat transferul Romaero Băneasa pe ATS

ASF a aprobat transferul Romaero Băneasa pe ATS

Autor: Roxana Pricop

26.06.2015, 00:03 175

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat în şedinţa din 23 iunie transferul acţiunilor producătorului de componente de avioane Romaero Bucureşti (RORX) de pe piaţa RASDAQ pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO operat de bursa de la Bucureşti.

Acordul ASF are loc în condiţiile în care Fondul Proprietatea (FP), care deţine 21% din ac­ţiunile RORX, a con­testat în instanţă decizia acţionarului ma­joritar, Ministerul Eco­nomiei, de a trans­fera titlurile com­paniei pe ATS.

Fondul a fost sin­gurul acţionar care s-a împotrivit transfe­rului pe sistemul alternativ odată cu des­fiinţarea pieţei RASDAQ. Transferul a fost adoptat în adunarea acţionarilor din 17 februarie cu votul statului, care are 52% din acţiuni, şi a SIF Muntenia (SIF4), care deţine 25,8%.

Din anul 2004, Romaero se află sub administrare specială din cauza situaţiei financiare dificile şi a datoriilor. Producătorul de avioane a încheiat primele nouă luni ale anului trecut cu o cifră de afaceri de 58,1 mil. lei, în creştere cu 23% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pierderile la nouă luni ale companiei au crescut cu circa 8%, la 12,6 mil. lei.

Compania este evaluată pe bursă la 84,3 mil. lei, însă deţine importante terenuri în Capitală în zona Băneasa. La finele anului 2013 pro­prietăţile imo­biliare ale Romaero erau eva­luate la circa 150 mil. euro. Datoriile socie­tăţii cu scadenţă de până la un an se situau la nivelul de 65,5 mil. lei.

Fondul a promo­vat insistent ideea privatizării Romaero, susţinând că aceasta ar fi singura soluţie pentru a salva compania de la insolvenţă şi faliment. Propunerea a fost respinsă de Ministerul Economiei la finalul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO