Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat 129 de amenzi în cuantum total de 4,89 milioane de lei entităţilor de pe piaţa de capital (investitori, brokeri, emitenţi), din aprilie 2013 când s-a înfiinţat până la finalul anului trecut. Grosul amenzilor, respectiv 3,6 milioane de lei, l-au avut de plătit cei care au încălcat prevederile legale privind obligaţia lansării unor oferte publice de preluare.
Autoritatea s-a înfiinţat în aprilie anul trecut prin comasarea a trei comisii specializate în supravegherea şi reglementarea a trei pieţe financiare: CNVM a fost responsabilă de piaţa de capital, CSA – de asigurări şi CSSPP – de pensii private. Astfel, ASF supraveghează acum trei pieţe diferite, din care piaţa de capital este una dintre cele mai dificile. Odată cu CNVM, autoritatea a preluat şi problemele pieţei de capital.
În ultimii cinci ani, statutul neclar al pieţei RASDAQ a generat printre cele mai mari probleme supraveghetorului, dar şi pieţei de capital în ansamblu. Piaţa RASDAQ nu are un statut clar de piaţă reglementată sau de sistem alternativ. După aproape cinci ani de discuţii abia în 2013 ASF a trimis la Ministerul Finanţelor Publice propunerile privind rezolvarea statutului pieţei RASDAQ.
Din aprilie până la finalul anului trecut, ASF a dat un număr de 50 de amenzi în valoare de 3,6 milioane de lei pentru nerespectarea prevederilor legale privind ofertele publice, potrivit informaţiilor furnizate de instituţie. Aceste amenzi deţin o pondere importantă, de 75% din totalul de 4,89 milioane de lei al amenzilor acordate de ASF în primele opt luni de funcţionare.
Cele mai multe amenzi pentru nerespectarea ofertelor publice au fost primite de investitori sau administratori ai unor firme care nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a lansa oferte publice de preluare pentru firme listate pe piaţa RASDAQ. Prin nederularea de oferte publice la companiile listate fie pe bursă, fie pe RASDAQ sunt încălcate drepturile acţionarilor minoritari. Odată ce un investitor depăşeşte pragul de 33% din acţiunile unei companii este obligat de lege să lanseze ofertă de preluare la un preţ just celorlalţi acţionari care deţin participaţii minoritare, dându-le astfel dreptul de a se retrage dintr-o companie aflată sub controlul unui investitor.
Topul amendaţilor de ASF
Cele mai mari amenzi au fost dictate împotriva unor firme înregistrate în insulele Belize, care nu şi-au respectat obligaţiile de a lansa oferte de preluare la Rafinăria Astra Ploieşti şi la Amonil Slobozia. Firma Kalatse Investments a primit două amenzi în valoare totală de 550.000 de lei, iar firmele Zalois şi Jovline au fost amendate cu câte 300.000 de lei, în cazul Amonil. Cele trei firme au primit amenzi uriaşe în ultimii ani şi din partea CNVM, dar nu se ştie dacă şi le-au plătit sau nu.
Amenzi de câteva sute de mii de lei au primit şi Cătălin Chelu, unul dintre cei mai controversaţi investitori de pe bursă, împreună cu mai mulţi colaboratori ai acestuia, pentru nelansarea de oferte de preluare la Autora Târgu-Frumos, Morărit şi Panificaţie Roman şi la Electroargeş Curtea de Argeş.
Tibor Tincău a fost amendat de două ori cu câte 100.000 de lei pentru că nu a lansat ofertă de preluare la Sinteza Oradea, iar Arpad Paszkany, patronul clubului de fotbal CFR Cluj, a primit două amenzi în valoare cumulată de 61.000 de lei pentru nelansarea ofertei de preluare la Compania de Informatică Aplicată Cluj.
Deocamdată aceste amenzi au rămas fără ecou, deoarece persoanele şi firmele amendate nu au lansat ofertele de preluare cerute de ASF. Doar Mohammad Murad şi ceilalţi acţionari ai companiei hotelire Hebe Sângeorz Băi au lansat la finalul anului trecut o ofertă de preluare după ce au fost amendaţi de ASF.
Amenzi mai mari şi pentru brokeri
Nereguli au fost descoperite de către ASF şi la firmele de brokeraj anul trecut, iar cazurile în care au fost implicate firmele Harinvest şi Actinvest au ştirbit din reputaţia pieţei de capital. În cazul Harinvest, firma unde câteva zeci de clienţi au descoperit că nu mai au acţiuni sau bani în conturi, ASF a dat opt amenzi în cuantum de peste 618.000 de lei. Firma Actinvest şi brokerii săi au fost amendaţi în cazul furtului de acţiuni din contul şefei reprezentanţei din România a IFC, Ana Maria Mihăescu. Şi brokerii de la Carpatica Invest au fost amendaţi de ASF pentru o serie de nereguli grave semnalate de clienţi ai societăţii.
Nici „greii“ bursei nu au scăpat de sancţiunile autorităţii de supraveghere. Brokerii de la Swiss Capital, cea mai mare firmă de brokeraj de pe bursă, au fost amendaţi alături de omul de afaceri Gheorghe Iaciu pentru că au cumpărat pentru acesta acţiuni Impact de pe bursă în timp ce în paralel derulau o ofertă publică de preluare a societăţii. Brokerii cehi de la Wood au fost amendaţi cu 20.000 de lei, alături de BT Asset Management, din cauza depăşirii pragului de deţinere la SIF Moldova.
Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana, a fost şi el sancţionat de ASF cu amendă de 10.000 de lei pentru că nu a informat la timp piaţa în legătură cu înfiinţarea societăţii SIF Imobiliare.
Ursache vrea 50% din amenzile pe care le dictează
Amenzile pe care le-a aplicat ASF companiilor de pe piaţa de capital se constituie ca venituri la bugetul de stat, însă Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, are în plan să schimbe acest lucru:
„ASF a preluat modul de funcţionare al CNVM, care nu încasa nimic din amenzile date entităţilor supravegheate, spre deosebire de CSA, care încasa venituri din amenzi. Vrem să le propunem decidenţilor ca 50% din amenzile date să se constituie ca venituri proprii pentru ASF.“
În iulie 2012, amenzile maxime pentru încălcarea legislaţiei bursiere au crescut de până la de zece ori în cazul persoanelor fizice, sancţiunea putând ajunge la 500.000 de lei, iar în cazul companiilor penalităţile au fost majorate până la 10% din cifra de afaceri.
Cu toate acestea, problemele au rămas aceleaşi pe piaţa de capital: ofertele de preluare, drepturile investitorilor, neregulile de la unele firme mici de brokeraj.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.01.2014