Burse - Fonduri mutuale

ASF a dat în judecată FP pentru a recupera comisioane de 1 mil. lei plătite păgubiţilor FNI

ASF a dat în judecată FP pentru a recupera comisioane...

Autor: Roxana Pricop

25.01.2016, 11:20 843

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat un litigiu împotriva Fondul Proprietatea (FP) pentru a recupera anumite sume de bani aflate în dispută în legătură cu mai mulţi investitori ai fostului FNI, a anunţat administratorul FP - Franklin Templeton.

„Franklin Templeton Investment Management (...) doreşte să informeze acţionarii că ieri a primit o comunicare din partea Tribunalului Bucureşti conform căreia ASF a demarat o acţiune în justiţie împotriva FP în dosarul nr.47874/3/2015. În acest dosar, ASF solicită FP plata sumei de 958.686 lei (principal şi dobânzi) privind anumite comisioane de reglementare care, în mod normal ar fi fost plătibile ASF, dar pe care fondul a fost obligat să le plătească mai multor investitori FNI, potrivit unei hotărâri de validare a popririi pronunţată de Tribunalul Bucureşti. Suma disputată este în legătura cu un litigiu câştigat de către investitorii FNI împotriva CNVM, actualul ASF”, a anunţat managerul pe bursă.

Păgubiţii FNI, care au câştigat în instanţă despăgubiri din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (azi ASF), au vrut să îşi recupereze banii de la Fondul Proprietatea, companie care plăteşte comisioane autorităţii. De exemplu, în 2013, fondul a primit 282 de notificări din partea investitorilor FNI care erau în proces de executare a anumitor decizii ale instanţei împotriva CNVM, cerând FP să redirecţioneze plăţile comisionului aferent CNVM către executorul judecătoresc, pentru o sumă totală de 8,7 milioane de lei.

Investitorii în fostul FNI au apelat la această măsură după ce conturile Comisiei au fost protejate, prin alte măsuri legislative.

Pe 22 septembrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis o hotărâre irevocabilă şi executorie prin care CNVM, alături de Nicolae Popa, Ioana Maria Vlas şi alţi inculpaţi în dosarul FNI, au fost obligaţi la plata despăgubirilor corespunzătoare sumelor iniţial investite şi indexate cu rata de inflaţiei. Comisia a fost găsită vinovată pentru că în perioada 1999-2000 a permis funcţionarea fondului deşi acesta nu mai avea depozitar. Sentinţa are 130.798 de părţi civile şi mii de pagini. Suma de plată ar fi de 50-60 milioane de euro.
 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO