Burse - Fonduri mutuale

ASF a publicat modificările pentru listarea FP la Londra

Mircea Ursache, vicepreşedintele responsabil de piaţa de capital din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, va avea un cuvânt de spus în aprobarea normelor pentru listarea secundară a FP la Londra

Mircea Ursache, vicepreşedintele responsabil de piaţa de capital din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, va avea un cuvânt de spus în aprobarea normelor pentru listarea secundară a FP la Londra

Autor: Roxana Pricop

06.11.2014, 00:04 552

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat pe website-ul propriu pentru dezbatere publică proiectul de regulament privind listarea pe o piaţă din alt stat membru, prin intermediul titlurilor de interes ale acţiunilor admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată din România.

Fondul Proprietatea aşteaptă de aproape un an acest proiect de regulament pentru a se putea lista secundar la bursa de la Londra, pe sistemul dedicat fondurilor de investiţii.

Listarea fondului va fi o procedură tehnică, nu se vor emite acţiuni noi şi nici nu va exista o ofertă secundară de acţiuni. Fondul se va lista indirect la Londra. Mai exact, listarea se va realiza prin intermediul unor instrumente financiare Depositary Interest (titluri de interes) care au în spate câte o acţiune FP. Aceste instrumente se vor tranzacţiona pe piaţa „specialist fund market“ operată de bursa de la Londra. Specialist fund market este o piaţă reglementată, dedicată investitorilor sofisticaţi şi pe care se tranzacţionează 25 de fonduri de investiţii specializate fie în plasamente de tip private equity, fie de real estate, fie de investiţii în active aflate în distress. După activele nete de 3,3 mld. euro, FP va fi cel mai mare de pe acest segment. 

WikiZF: Profilul companieiFondul Proprietatea

Administratorul a ajuns la această opţiune de listare după ce planurile privind listarea la bursa din Varşovia au căzut din cauză că Depozitarul Central din România nu s-a conectat cu cel din Polonia, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a făcut modificările de reglementări necesare listării secundare.

Pentru scăderea discountului de tranzacţionare, managerul Franklin Templeton şi-a asumat listarea Fondului Proprietatea la bursa de la Londra până la sfârşitul acestui an.

Potrivit proiectului de ASF aflat în dezbatere publică până pe 15 noiembrie, titlurile de interes se realizează cu acordul emitentului acţiunilor. Titlurile de interes dau drept la vot şi sunt purtătoare de dividende.

ASF este în drept să solicite emitentului titlurilor de interes documentele şi informaţiile din care rezultă deţinerile şi identitatea deţinătorilor de titluri de interes, inclusiv, dacă este cazul, instrucţiunile date de aceştia emitentului titlurilor de interes.

Acţiunile FP au închis şedinţa de ieri în stagnare până la un preţ de 0,937 lei/titlu. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a fondului este de 11,6 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO