Burse - Fonduri mutuale

ASF ar putea amenda BCR, DC şi SSIF Broker în cazul fraudei de la Harinvest

ASF ar putea amenda BCR, DC şi SSIF Broker în cazul...

Autor: Stefan Musgociu

11.03.2014, 14:16 1615

"Mâine voi prezenta Consiliului ASF rapoartele finale, după control şi investigaţii la BCR, Depozitarul Central şi SSIF Broker, cu propuneri de amenzi şi de sesizare a organelor de cercetare abilitate de la caz la caz", a declarat pentru MEDIAFAX Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil cu piaţa de capital.

 
 

În cazul fraudei de la firma de brokeraj Harinvest din Râmnicu Vâlcea, brokerul Maria Voinea ar fi vândut acţiunile din portofoliile a 48 de clienţi pentru a acoperi pierderile rezultate din tranzacţionarea de produse structurate.

Totodată, există suspiciunea că în data de 22 august 2013 ea a sustras de la Depozitarul Central 1 milion de acţiuni Fondul Proprietatea deţinute de o persoană fizică, fără să aibă dreptul de a desfăşura servicii de investiţii financiare pentru persoana vătămată şi cauzând un prejudiciu de 840.000 lei, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

"Se reţine totodată, că în perioada 19.09.2013 - 23.10.2013, inculpata V.M sprijinită de suspectul D.D, angajat al unităţi bancare, a procedat la efectuarea, cu intenţie, de tranzacţii care au lansat semnale false pe piaţă, determinând creşterea artificială a preţului unor acţiuni, în raport cu valoarea lor reală, cu scopul de a obţine rapid lichidităţi. În acelaşi context, inculpata a derulat tranzacţiile ce constituiau paşii care conduceau la manipularea pieţei utilizând procedee fictive", menţionează DIICOT.

Într-un comunicat cu antetul Harinvest transmis în prima parte a lunii decembrie a anului trecut se arată că un angajat al Harinvest a "creionat un sistem de rostogolire a obligaţiilor de decontare" împreună cu BCR şi SSIF Broker.

"Sistemul de rostogolire funcţiona atât timp cât existau suficiente sume de bani astfel încât, în ciuda pierderilor imense înregistrate zilnic, să se poată respecta angajamentele de vânzare la preţuri în scădere din partea Harinvest şi reachiziţionare la preţuri mai mari de la cele 2 contrapărţi numite, BCR şi SSIF Broker (...) Din dorinţa de a dispune de cât mai mult numerar pentru rostogolirea decontărilor, agentul Harinvest, Voinea Maria, foloseşte în scop nelegitim sold-urile disponibile în cadrul Harinvest de către clienţi şi le foloseşte fără ştirea/acceptul acestora. În momentul în care nu mai are lichidităţi, sistemul trece la a doua fază: vânzarea de acţiuni din conturile clienţilor fără acceptul acestora şi folosirea aceloraşi conturi fantomă, fără reflectarea transfer-in/transfer-out de instrumente financiare precum şi răscumpărarea lor la preţuri mai mari, contraparte şi de aceasta dată fiind BCR până în data de 13 noiembrie 2013 şi ulterior SSIF Broker Cluj. O bună parte din acţiunile înstrăinate nu mai sunt însă răscumpărate în ultimile zile", se arată în email-ul respectiv, care nu este semnat.

Cazul investitorilor păgubiţi de la Harinvest a intrat în atenţia ASF şi ulterior a organelor de cercetare penală, după ce Depozitarul Central a folosit, la jumătatea lunii noiembrie, 500.000 de euro din rezerva Fondului de garantare pentru decontarea unor tranzacţii intermediate de Harinvest, întrucât firma de brokeraj nu a avut banii respectivi în cont în data decontării.

Depozitarul a recuperat banii de la Harinvest, care a fost nevoit să vândă acţiuni din portofoliu pentru a rambursa banii utilizaţi din rezerv fondului de garantare.

Potrivit Depozitarului Central, Harvinvest a confirmat că deţine acordul clienţilor pentru tranzacţii sell-out speciale pe contul clienţilor săi, prin completarea şi semnarea documentelor aferente acestor operaţiuni. Operaţiunile sell-out nu au fost impuse, adică nu au fost dispuse de Depozitar.

Brokerul de la Harinvest Maria Voinea este suspectată de DIICOT că a falsificat notificări către Depozitarul Central şi în care figura că clienţii şi-ar fi dat acordul pentru tranzacţiile sell out.

ASF a derulat un control în luna noiembrie la Harinvest în urma căruia a dispus pentru început suspendarea activităţii Harinvest pentru trei luni şi amendarea cu 6.770 de lei (0,1% din cifra de afaceri din 2012). Cuatumul amenzii a fost redus ulterior la 677 de lei, autoritatea invocând o eroare de redactare.

La jumătatea lunii decembrie, ASF a retras autorizaţia de funcţionare a Harinvest, a aplicat amenzi de 618.500 de lei şi a interzis mai multor angajaţi să mai activeze pe piaţa de capital între trei şi cinci ani. Maria Voinea a fost amendată cu 100.000 de lei de ASF şi i s-a interzis să mai activeze timp de cinci ani pe piaţa de capital.

Din totalul amenzilor, firma de brokeraj a fost sancţionată cu 338.500 de lei, sumă redusă partea a doua a lunii ianuarie la 33.850 de lei, autoritatea invocând şi de această dată o eroare de redactare. Valoarea cumulată a amenzilor dictate de ASF a scăzut astfel de la 618.500 de lei la 313.850 de lei.

Vicepreşedintele ASF Mircea Ursache afirma în luna februarie că Fondul de compensare a investitorilor trebuie accesat pentru a-i despăgubi pe păgubiţii de la Harinvest. Despăgubirile sunt limitate la 20.000 de euro de persoană.

La finalul anului trecut, Fondul dispunea de aproximativ 3,7 milioane euro fonduri pentru compensare, însă poate transfera banii doar dacă ASF a constat că Harinvest nu dispune de resurse financiare pentru restituirea activelor clienţilor. Fondul poate compensa şi dacă o autoritate judiciară a emis o hotărâre definitivă prin care este suspendată posibilitatea investitorilor de a-şi exercita drepturile cu privire la valorificarea creanţelor asupra respectivei societăţi.

Harinvest a intermediat anul trecut tranzacţii de 325,5 milioane lei, clasându-se pe locul 13 în topul brokerilor de la BVB, cu o cotă de piaţă de 1,2%. Cele mai mari tranzacţii au fost realizate cu produse structurate, operaţiunile cu aceste titluri însumând 277,3 milioane lei (26,09% pe acest segment).

Firma este controlată de preşedintele CA - Veronel Lungu (30,86%), un membru CA, Ion Antonescu (23,05%), şi alte două persoane fizice, Valentin Cismaru (23,05%) şi Dumitru Crăciunescu (23,04%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO