Burse - Fonduri mutuale

ASF consultă piaţa pentru o nouă lege a SIF-urilor şi Fondului Proprietatea

ASF consultă piaţa pentru o nouă lege a SIF-urilor şi...

Autor: Roxana Pricop

24.07.2015, 00:03 1311

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat pe website-ul propriu un document prin care cere opiniile pieţei de capital despre strategia sa de revizuire a cadrului legal de funcţionare a AOPC-urilor, categorie din care fac parte fondurile închise de investiţii, SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

AOPC reprezintă o piaţă de circa 20 miliarde de lei, din care mai bine de jumătate reprezintă activele FP.

Dezbaterea va dura până pe 28 august. Publicarea documentului consultativ are loc la câteva zile de la aprobarea de către autoritate a regulamentului numărul 10/2015 pentru administratorii fondurilor de investiţii alternative.

Acest regulament obligă administratorul Fondului Proprieta­tea (Franklin Templeton) şi SIF-urile să se reautorizeze la autoritate în calitate de administratori de fonduri de investiţii alternative.

Acum, ASF susţine un proiect de lege care să reglementeze exclusiv activitatea fondurilor de investiţii alternative. Denumirea de AOPC, în care se încadrează acum FP şi SIF-urile, va dispărea şi va fi înlocuită de cea de fond de investiţii alternative (FIA).

În prezent, activitatea AOPC este reglementată de mai multe legi şi regulamente (Legea pieţei de capital numărul 297/2004, OUG numărul 32/2012, Legea Fondului Proprietatea numărul 247/2005).

„Principalele direcţii avute în vedere la configurarea proiectului de lege vor fi reglementarea înfiinţării şi funcţionării FIA, în funcţie de tipul de investitori cărora li se adresează - investitori profesionali, investitori semiprofesionali, investitori de retail, inclusiv instituirea cadrului juridic naţional aplicabil FIA speculative, FIA cu capital privat, FIA cu capital de risc, FIA de antreprenoriat social, FIA pe termen lung, FIA mo­netare, FIA imobiliare“, potrivit documentului consultativ al ASF.

ASF propune abrogarea prevederilor aplicabile AOPC din Legea nr. 297/2004 şi preluarea/reconfigurarea acestora în noul proiect de lege şi a reglementărilor emise în aplicarea acesteia cu privire la AOPC.

Una dintre cele mai importante prevederi cu referire la SIF-uri din legea pieţei de capital este limitarea deţinerilor de acţiuni la 5% din capitalul SIF-ului. Mai exact, un investitor nu poate de­ţine mai mult de 5% din capitalul unei SIF, pe cont propriu sau ală­turi de alte per­soane considerate că acţionează împreună cu acesta. Rămâne de văzut dacă în viitorul proiect de lege se va regăsi o propunere cu privire la modificarea pragului de deţinere la SIF-uri sau chiar eliminarea sa. ASF nu are posibilitatea de a iniţia un proiect de lege, însă poate ob­ţine sprijinul Ministerului Finanţelor sau al unui deputat sau senator care să preia propunerile ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO