Burse - Fonduri mutuale

ASF îl amendează cu 60.000 de lei pe Constantin Ştefan, preşedinte al Electroargeş Curtea de Argeş, pentru că nu a dat curs solicitării unui acţionar cu o deţinere de 12%. Aceasta esta printre cele mai mari amenzi date de ASF în cazul conducerii unei companii listate

ASF îl amendează cu 60.000 de lei pe Constantin...

Autor: Liviu Popescu

07.08.2020, 12:11 1175

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) l-a amendat cu 60.000 de lei pe Constantin Ştefan, preşedinte al Electroargeş Curtea de Argeş, pentru ca în aprilie 2020 nu a completat ordinea de zi a acţionarilor companiei cu solicitarea trimisă de Tudor Dumitru, investitor cu 12,8% la societatea cu 62 mil. lei capitalizare. Aceasta esta printre cele mai mari amenzi date de ASF în cazul conducerii unei companii listate.

Electroargeş nu a publicat pe site-ul BVB cererea de completare a AGOA din 24 aprilie 2020 cu solicitarea acţionarului cu 12,8% şi nu a prezentat motivele pentru care reprezentanţii companiei nu au dat curs acestei solicitări, respectiv nu a fost publicat un raport curent.

“În concluzie, în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor de transparenţă a societăţii, se reţine faptul că investitorii/acţionarii societăţii nu au fost informaţi cu privire la solicitarea de completare a ordinii de zi a AGOA Electroargeş din data de 27/28.04.2020, formulată de un acţionar îndreptăţit să completeze ordinea de zi a adunării generale, respectiv de un acţionar a cărui deţinere depăşeşte 5% din capitalul social al societăţii”, se arată într-un raport publicat vineri la bursă. Pentru acest lucru, ASF a impus o amendă de 10.000 de lei preşedintelui Electroargeş.

De asemenea Constantin Ştefan a fost amendat de ASF cu 50.000 de lei întrucât nu a convocat consiliul de administraţie pentru a da curs solicitării acţionarului cu 12%, iar în schimb a transmis către ASF, prin intermediul unui avocat, că departamentul juridicat al ELGS a analizat solicitarea şi că “nu există şi nici nu era necesară adoptarea unei hotărâri a Consiliului de Administraţie care să poate fi comunicată ASF”.

“În aceste condiţii, conduita adoptată de Ştefan Constantin în calitate de preşedinte, prin utilizarea abuzivă a poziţiei deţinute, manifestată prin neconvocarea şedinţei C.A reprezintă o neconformare a acestui la obligaţia stabilită prin lege în sarcina acestuia şi are ca efect nesocotirea/lezarea dreptului acţionarului”, precizează ASF.

Amenda cumulată de 60.000 de lei poate fi contestată în termen de 30 de zile de la data comunicării. “Contestaţia nu suspendă executarea sancţiunii”.

Electroargeş Curtea de Argeş are 62 milioane de lei capitaliare şi este controlată majoritar de Investments Constantin, cu o deţinere de 36,8%, societate care la rândul ei are ca acţionar majoritar pe Constantin Ştefan cu 80%. De la începutul anului 2020 acţiunile ELGS s-au depreciat cu 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO