Burse - Fonduri mutuale

ASF şi Ministerul de Finanţe au lansat raportul OECD privind piaţa de capital din România. Printre măsurile recomandate pentru dezvoltarea pieţei autohtone se numără îmbunătăţirea condiţiilor de listare, creşterea lichidităţii pieţei secundare şi creşterea rolului investitorilor instituţionali

ASF şi Ministerul de Finanţe au lansat raportul OECD...

Autor: Tibi Oprea

27.06.2022, 18:09 223

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Ministerul Finanţelor au lansat luni „Raportului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) privind piaţa de capital din România: pregătirea unei strategii naţionale”, care cuprinde un set de recomandări ale organizaţiei internaţionale care privesc precădere îmbunătăţirea cadrului instituţional, juridic şi de reglementare, în vederea valorificării oportunităţilor de dezvoltare a pieţei autohtone.

„Unul dintre cele mai importante proiecte destinate pieţei de capital româneşti se află în linie dreaptă. (...) OECD, consultantul tehnic, a venit cu o analiză şi cu câteva recomandări către cei implicaţi direct în dezvoltarea pieţei de capital. Alături de Ministerul de Finanţe, vom analiza împreună şi îngloba în cadrul Strategiei pieţei de capital recomandările şi măsurile făcute de OECD. Ne dorim ca piaţa de capital să fie o platformă care să genereze dezvoltarea, iar bursa să fie un barometru al economiei româneşti. Suntem încredinţaţi că printr-un efort comun vom identifica cele mai potrivite direcţii pentru împlinirea pieţei de capital autohtone”, spune Gabriel Grădinescu, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Acesta a fost prezent luni în cadrul evenimentului de lansare a raportului, alături de Gabriel Grădinescu, vicepreşedinte al ASF, Mario Nava, director general, DG REFORM din cadrul Comisiei Europene, Carmine Di Noia, Director for Financial and Enterprise Affairs, OECD, Ovidiu Petru, Director general, Sectorul Instrumentelor şi Investiţiilor Financiare, ASF, Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Rodica Popa, Director general al CCP.RO Bucharest, Horia Gusta, Preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF), Ana Bobîrcă, Vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) şi Daniela Şerban, Preşedinte al Asociaţiei pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR).

Autoritatea de Supraveghere Financiară derulează, în colaborare cu Ministerul Finanţelor, proiectul privind „Strategia naţională pentru piaţa de capital”, finanţat din fonduri europene, având drept consultant Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Perioada de implementare este 2022-2026.

„Aş spune că statul român are un rol fundamental în cadrul dezvoltării pieţei de capital. Avem 216 companii de stat care generează undeva la 7% din PIB-ul României, angajează undeva la 83.000 de angajaţi, ceea ce reprezintă o componentă socială majoră, 18 dintre acestea sunt listate deja la Bursa de Valori Bucureşti şi cred că Guvernul României ar trebui să-şi continue eforturile înspre a prioritiza şi a pregăti drumul acestor companii pentru spre Bursa de Valori Bucureşti, astfel încât ele să devină mai transparente şi mai puternice în termeni de valorizare”, a declarat luni Mihai Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

În acest sens, Mihai Precup a dat exemplul Hidroelectrica, listare care se află acum pe lista PNRR. Finanţele se aşteaptă ca odată ajunsă pe Bursa de la Bucureşti, Hidroelectrica să devină cea mai valoroasă companie românească în termeni de capitalizare bursieră şi, probabil, al treilea cel mai mare producător de energie din Europa.

„Companiile româneşti deţinute de statul român pot juca un rol extrem de important în dezvoltarea pieţei de capital. Un alt factor pentru dezvoltarea pieţei de capital reprezintă titlurile de stat”, a mai spus secretarul de stat, care a menţionat şi alte măsuri avute în vedere pentru dezvoltarea pieţei de capital locale.

„Recomandările OECD sunt cât se poate de de bun simţ şi de comune pentru dezvoltarea unei pieţe de capital. Am lucrat în Franţa mai mulţi ani, am lucrat în Luxemburg în cadrul Băncii Europene de Investiţii şi am interacţionat foarte mult cu companii din afara României. Ceea ce găsim ca recomandări este realizabil şi în linie cu ce vedem în celelalte ţări dezvoltate. La Ministerul de Finanţe am început deja să ne concentrăm într-un fel pe implementarea acestor măsuri. Vă dau câteva exemple. Vorbim despre acest fond de fonduri care se va face împreună cu Fondul European de Investiţii şi care este prevăzut în strategia dezvoltării pieţei de capital. Vorbim despre implementarea legii 109 cu privire la profesionalizarea consiliilor de administraţie ale companiilor de stat, să avem membri independenţi politic în consiliile de administraţie, oameni care ştiu despre ce este vorba în cadrul acelor companii. O parte din aceste companii au trecut prin acest proces. La Ministerul de Finanţe am lansat deja procesul pentru fondurile de garantare care sunt în coordonarea noastră directă şi de care mă ocup în mod direct”, spune Precup.

Analiza OECD a fost întocmită de o echipă condusă de Serdar Çelik, Şef interimar al Diviziei de guvernanţă corporativă şi finanţe corporative din cadrul Direcţiei OECD pentru afaceri financiare şi companii, compusă din Thomas Dannequin, Adriana de la Cruz, Carl Magnus Magnusson, Alejandra Medina, Tugba Mulazimoglu şi Yun Tang. Raportul a fost elaborat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Direcţiei Generale de sprijin a reformelor structurale (DG REFORM).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO