• Leu / EUR4.9477
  • Leu / GBP5.8810
  • Leu / USD4.7247
Burse - Fonduri mutuale

​ASF obligă SIF Oltenia să includă solicitările pe ordinea de zi a acţionarilor venite din partea Certinvest, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia: Cei trei acţionari vor să-l demită pe Tudor Ciurezu de la şefia societăţii

​ASF obligă SIF Oltenia să includă solicitările pe ordinea de zi a acţionarilor venite din partea Certinvest, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia: Cei trei acţionari vor să-l demită pe Tudor Ciurezu de la şefia societăţii

Autor: Tibi Oprea

14.04.2020, 17:11 124

SIF Oltenia (SIF5) a anunţat marţi la Bursă că a primit din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) o adresă prin care instituţia cere societăţii să includă pe ordinea de zi a acţionarilor solicitările venite din partea a trei fonduri de investiţii ale Certinvest, care deţin 5% din SIF5, dar şi SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), care de asemenea au 5% din capitalul social al SIF5.

Cei trei acţionari, au cerut, printre altele, revocarea lui Tudor Ciurezu, unul dintre veteranii SIF-urilor din România, dar şi a altor persoane apropiate acestuia.

Astfel, ASF spune că rezoluţiile propuse de cele două grupuri de acţionari nu încalcã prevederile legale, în timp ce libertatea de apreciere a administratorilor, care au respins completarea ordinii de zi cu aceste puncte, “se limitează la verificarea îndeplinirii celor două cerinţe prevăzute de art. 92 aI. (3) din Legea nr. 24/2017 pentru validitatea cererii, respective acţionarii să deţină cel puţin 5% din capitalul social, cu condiţia ca fiecare punct să fie însoţit de o justificare sau de un proiect de hotărâre propus spre adoptare de adunarea generală şi de a prezenta proiecte de hotărâre pentru punctele incluse sau propuse spre a fi incluse pe ordinea de zi a adunării generale.

Autoritatea mai spune că administratorii societăţii au obligaţia de a da curs întocmai solicitării acţionarilor, aceştia neavând dreptul de a interveni asupra rezoluţiilor propuse de acţionari, în sensul cenzurării lor, şi nici să refuse completarea ordinii de zi “pe considerente subiective şi de oportunitate de natura celor invocate de dvs.”.

De asemenea, ASF respinge ipoteza SIF Oltenia cum că acţionarii solicitanţi ar fi sub controlul direct sau indirect al SIF Banat-Crişana. “Aşa cum v-am comunicat în repetate rânduri, analizele efectuate de către ASF pe baza datelor şi informaţiilor deţinute şi cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale în vigoare nu au confirmat susţinerile dvs..”

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9477
Diferență: 0,0162
Ieri: 4.9469
Azi: 4.7247
Diferență: -0,4803
Ieri: 4.7475
Azi: 5.8810
Diferență: 1,2708
Ieri: 5.8072
Azi: 4.7380
Diferență: 0,2836
Ieri: 4.7246