Burse - Fonduri mutuale

ASF a revocat oferta de cumpărare de acţiunii proprii a SIF Muntenia şi a dat undă verde celei iniţiate de acţionarul Ben Madadi şi intermediată de Alpha Bank. Investitorul trebuie să aducă 17 mil. euro de acasă

ASF a revocat oferta de cumpărare de acţiunii proprii a...

Autor: Tibi Oprea

28.09.2021, 15:05 469

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis marţi, 28 septembrie, să revoce decizia ASF din 25 august de aprobare a ofertei publice de cumpărare de acţiuni emise de SIF Muntenia, iniţiată de societate şi intermediată de BRK Financial Group.

Totodată, Autoritatea a decis să ridice suspendarea derulării ofertei publice de răscumpărare de acţiuni SIF4 iniţiată de Behboud Madadi şi intermediate de Alpha Bank România, având în vedere că preţul oferit de investitorul persoană fizică este superior celui oferit de societate, potrivit unui raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

ASF a solicitat celor doi ofertanţi o licitaţie de preţ pentru a decide care dintre cele două oferte concurente va continua, conform legislaţiei. Rezultatul licitaţiei privind majorarea preţurilor, derulată în data de 22 septembrie la sediul ASF, a fost că “preţul oferit de ofertantul Madadi Behboud a rămas cel mai mare preţ oferit, respective 1,6 lei/acţiune”.

ASF a decis de asemenea că revocarea deciziei de aprobare a documentului de ofertă al SIF4 lipseşte de efecte subscrierile efectuate până la momentul revocării, ceea ce înseamnă că acţiunile răscumpărate vor fi distribuite înapoi investitorilor, urmând a fi răscumpărate din nou în contraoferta lui Ben Madadi al cărei termen de închidere este 12 octombrie inclusiv.

Prin această ofertă, investitorul vrea să cumpere 55 de milioane de acţiuni SIF4, reprezentând 7% din capitalul social al societăţii de investiţii financiare, la un preţ de 1,6 lei pe unitate, ofertă care s-ar ridica astfel la circa 88 mil. lei (17 mil. euro).

Acţiunile SIF4 au reluat tranzacţionarea marţi la ora 15.00, conform Codului BVB, operatorul pieţei de capital locale, fiind suspendate din 22 septembrie.

Behboud Madadi, sau Ben Madadi cum este cunoscut în cercurile de investitori, deţine 31 de milioane de acţiuni reprezentând 3,92% din capitalul social al SIF4, potrivit unor date din aprilie 2021. El a avut de-a lungul timpului o serie de critici la adresa conducerii SIF Muntenia şi a modului de administrare a investiţiilor societăţii.

Potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, SIF Muntenia are acţionari cu deţineri peste pragul de 5%, printre care o serie de societăţi de administrare a investiţiilor precum SAI Broker (5,14%), SAI Certinvest (5,11%), SAI Swiss Capital Asset Management (5,14%), SIF Banat-Crişana (5,11%) şi Romania Strategy Fund (5,14%).

SIF Muntenia are 1,2 miliarde de lei capitalizare. De la începutul anului, acţiunile SIF4 înregistrează o creştere de 92,7%, pe fondul unor tranzacţii de 40 mil. lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO