Burse - Fonduri mutuale

Asociaţia Brokerilor cere reintroducerea în lege a impozitului zero pe dividende

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor

Autor: Andrei Mazurciezvici

07.05.2015, 00:04 756
Proiectul de Cod fiscal aprobat de Senat nu este favorabil dezvoltării pieţei de capital, a anunţat miercuri, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

„Deşi considerată de actorii pieţei de ca­pi­tal o măsură lăudabilă, menită să mai dea o gură de oxigen acesteia, eliminarea impo­zi­tului pe dividende prevăzută în proiectul de Cod fiscal depus la Senat nu a fost acceptată de senatori, fiind înlocuită cu introducerea unui impozit de 5% pe aceste venituri. Pe lângă încurajarea investiţiilor persoanelor fizice, măsura ar fi evitat şi dubla impozitare a pro­­fitului practicată în acest moment în cazul divi­dendelor distribuite către persoane juri­di­ce române cu deţinere mai mică de 10% din ca­­­pitalul altei societăţi româneşti sau a unei de­ţineri a participaţiilor mai recente de un an de la data înregistrării în contabilitate a divi­den­­delor“, se arată într-un comunicat al aso­ciaţiei.

Asociaţia Brokerilor solicită menţinerea eli­minării impozitului pe dividendele aferente ac­ţiunilor tranzacţionate în cadrul pieţei de ca­pital, considerând că statul ar trebui să sti­mu­leze astfel investiţiile tran­sparente în acţiunile emi­tenţilor la bursa de valori şi listarea la bursă a unui număr cât mai mare de companii.

„Motivaţia reintroducerii de către Senat a impo­zitului pe dividende, respectiv «redu­cerea deficitului bugetar conform cerinţelor din raportul organismelor internaţionale» este infirmată de chiar declaraţiile publice ante­rioare ale reprezentanţilor Ministerului Finan­ţelor Publice privind impactul relativ redus al veniturilor colectate din acest impozit la bugetul general consolidat, precum şi de posi­bi­litatea ca măsura să ducă la creşterea înca­să­rilor din impozitul pe profitul companiilor prin re­nunţarea la artificiile fiscale, acestea de­venind neatractive în noul context“, se mai pre­cizează în comunicat.

O altă măsură care va descuraja compor­ta­mentul de investire al populaţiei este inclu­derea veniturilor din investiţii în categoria surselor de venit supuse contribuţiei de asi­gu­rări sociale de sănătate (CASS), indiferent dacă există sau nu şi alte surse de venit asupra cărora contribuabilul plăteşte CASS, susţine Asociaţia Brokerilor.

„Proiectul de Cod fiscal nu ţine cont de faptul că veniturile din investiţii nu sunt si­mi­lare veniturilor fixe realizate ca urmare a unui sa­lariu sau a altor venituri fixe similare. În con­diţiile în care numărul investitorilor de retail pe piaţa de capital românească este şi aşa foarte mic, suprafiscalizarea impusă va deter­mina reducerea şi mai drastică a acestora“, a explicat Dan Paul.

Totodată, proiectul de Cod fiscal menţine baza anuală minimă de calcul al CASS egală cu salariul anual minim, deşi Curtea Constitu­ţio­nală a decis în 2010 şi 2011 asupra necon­stitu­ţionalităţii acestei prevederi.

Asociaţia Brokerilor explică faptul că vor exista în continuare numeroase cazuri de contribuabili care nu au alte venituri, beneficiari ale unor di­vi­dende de valori foarte mici în urma primirii acţiunilor gratuite în procesul de pri­va­tizare în masă sau a unor acţiuni reziduale, pentru care valoarea câştigului din investiţii va fi inferioară valorii minime de plată a CASS, ceea ce reprezintă un principiu fiscal total incorect.

Ţinând cont de aceste lucruri, Asociaţia Brokerilor solicită eliminarea CASS pentru veniturile din investiţii atunci când contribuabilul realizează şi venituri din alte surse, precum şi eliminarea pragului minim pentru baza anuală de calcul al CASS.

„Ca şi când toate cele de mai sus nu erau de ajuns, veniturile obţinute de persoanele fizice rezidente în România din tranzacţionarea prin intermediari autorizaţi în România a acţiunilor unor companii rezidente în alte ţări, listate la bursa de valori din România, sunt considerate venituri din străinătate. Ca urmare, nu se poate face în totalitate compensarea pierderilor cu veniturile realizate la bursa din România, întrucât pierderile se compensează cu veniturile din aceeaşi natură şi sursă, realizate în străinătate, pe fiecare ţară. Asociaţia Brokerilor solicită ca în cazul titlurilor de valoare tranzacţionate pe piaţa de capital, pentru stabilirea locului de provenienţă a venitului să se ia în considerare locul de tranzacţionare a acestora şi nu locul de rezidenţă al emitentului“, a conchis Dan Paul.

Proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, adoptate de Senat, au intrat marţi în dezbatere la Camera Deputaţilor, forul decizional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO