Burse - Fonduri mutuale

Asociaţia Brokerilor spune că ASF trebuie să revizuiască urgent procedurile şi practicile de control şi sancţionare a brokerilor după Adrian Ormenişan a fost “sancţionat disproporţionat de drastic”

Asociaţia Brokerilor spune că ASF trebuie să...

Autor: Tibi Oprea

26.09.2019, 18:41 410

Asociaţia Brokerilor de pe piaţa de capital, al cărei preşedinte este Dan Paul, solicită Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) revizuirea de urgenţă a procedurilor interne şi a practicilor de control şi sancţionare a brokerilor şi a societăţilor de servicii de investiţii financiare, întrucât ar fi aplicat “sancţiuni disproporţionat de drastice” brokerului Ovidiu Adrian Ormenişan, director Serviciu Tranzacţionare în cadrul BRK Financial Group, potrivit unui comunicat de presă.

“Instanţa apreciază că A.S.F. a aplicat sancţiuni disproporţionat de drastice faţă de broker, i-a restrâns practic dreptul la muncă pe durata a trei ani în privinţa exercitării profesiei de broker, intrând în contradicţie cu dispoziţiile art. 53 din Constituţie care stabilesc la nivel de lege fundamentală faptul că măsura restrângerii drepturilor fundamentale trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o şi să fie necesară în societatea democratică”, se arată în comunicat.

În octombrie 2017, Ormenişan a fost amendat de către ASF cu 45.000 de lei pentru plasarea, fără respectarea prevederilor, a unor ordine de tranzacţionare. În februarie 2018, brokerul a apelat la Instanţă pentru anularea sancţiunilor, după ce anterior ASF i-a respins contestaţia.

Ulterior, Curtea de Apel Bucureşti a anulat decizia de respingere a contestaţiei şi a diminuat amenda aplicată brokerului până la 15.000 de lei. De asemenea, a anulat măsurile privind retragerea autorizaţiei de profesie şi restrângerea dreptului la muncă pentru trei ani. Soluţia instanţei de judecată nu este definitivă.

Asociaţia Brokerilor a luat act de soluţia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti privind admiterea acţiunii în contencios administrativ formulată de Adrian Ormenişan în contradictoriu cu ASF, având ca obiect anularea deciziei ASF de sancţionare a acestuia, precum şi de soluţia de admitere a cererii de intervenţie accesorie formulată de Asociaţie.

“Elementele reţinute de Curte, privind: aplicarea unor sancţiuni pe baza unei duble/triple încadrări a aceleiaşi fapte ca şi contravenţii distincte, aplicarea unor sancţiuni disproporţionat de drastice în raport cu fapta, emiterea actului sancţionator cu încălcarea unor drepturi fundamentale garantate de Constituţie sau a jurisprudenţei Curţii Europene de Justiţie, aplicarea unor sancţiuni bazate pe prezumţii şi nu pe probarea faptelor precum şi încadrarea excesivă a unei stări de fapt ca practică frauduloasă, reprezintă dovezi certe ale disfuncţionalităţilor majore existente în activitatea de control a A.S.F”, se mai menţionează în comunicat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO