• Leu / EUR4.9210
  • Leu / GBP5.8375
  • Leu / USD4.8330
Burse - Fonduri mutuale

Asociaţia Pieţelor Financiare: Luna octombrie a adus creşterea randamentelor la titluri de stat, un curs de schimb relativ constant şi o inflaţie în urcare, estimată la 7-8% în ultimele luni din an

Asociaţia Pieţelor Financiare: Luna octombrie a adus creşterea randamentelor la titluri de stat, un curs de schimb relativ constant şi o inflaţie în urcare, estimată la 7-8% în ultimele luni din an

Autor: Roxana Rosu

08.11.2021, 11:12 187

Principalii factori de influenţă în piaţa financiară au fost în octombrie inflaţia şi reacţia politicii monetare vizavi de ea, pe când situaţia politica incertă s-a menţinut ca un element secundar de influenţă, dar nu a mai cauzat volatilitate ca la debutul ei în septembrie, arată un raport întocmit de A.C.I. Romania (Asociaţia Pieţelor Financiare).

În general, evoluţia randamentelor a consemnat creşteri semnificative pe toate instrumentele, pe când cursul de schimb EUR/RON s-a menţinut la un nivel relativ constant în jurul valorii de 4,95 lei/euro.

În ceea ce priveşte inflaţia, în luna septembrie aceasta a ajuns la 6.3%, iar aşteptările pentru ultimele luni ale anului an sunt în intervalul 7-8%, în condiţiile majorării preţurilor din zona energiei – gaze, electricitate, combustibil şi asigurărilor.

La începutul lunii octombrie, BNR a început ciclul de creştere a dobânzii cu o prima întărire a politicii monetare de 25 de puncte de bază, aşteptările fiind ca la şedinţa programată pe 9 noiembrie Banca Naţională să crească din nou dobânda cheie, posibil cu un increment mai mare. Tot în luna octombrie BNR a mai luat o măsură restrictivă pentru creditare şi a decis majorarea cu 10% a avansului la creditele ipotecare pentru investiţii imobiliare.

Tot în octombrie, Ministerul de Finanţe a emis titluri de stat de 3,3 miliarde lei, mai puţin decât suma anunţată de 5,6 miliarde, în condiţiile în care cererea, atât de la investitorii locali, cât şi de la cei străini s-a menţinut scăzută.

În opinia ACI, această evoluţie nu este deocamdată îngrijorătoare în condiţiile în care execuţia bugetară la septembrie este sub aşteptări, deficitul fiind la nivelul de 3,77%, iar prima tranşă din PNRR, de 3,8 miliarde de euro, ar putea fi accesată până la finalul anului.

Chiar şi în condiţiile unei emisiuni sub ţinta pe piaţa primară, în piaţa secundară randamentele au urcat pe toată curba dar mai ales pentru scadenţele apropiate (creştere de aproximativ 75 puncte de bază pentru scadenţe de până la 7 ani). Randamentele obligaţiunilor pe termene lungi au crescut într-un ritm mai lent, ele situându-se oricum la un nivel mai ridicat şi fiind susţinute şi de o oarecare cerere de la investitorii străini. În general tendinţa curbei a fost de aplatizare la un nivel mai ridicat.

Pe piaţa monetară interbancară, în ultima lună, curba randamentelor a înregistrat creşteri semnificative. În condiţiile în care BNR a crescut dobânda de baza cu 25 de puncte de bază şi lichiditatea este la un nivel scăzut, randamentele au crescut de la 20 puncte de bază la durate foarte scurte (overnight) până la peste 50 de puncte de bază la depozite de peste 6 luni. Această dinamică a fost determinată şi de evoluţia randamentelor implicite tranzacţionate pe piaţa de swap valutar. Acestea au crescut semnificativ pe toate scadenţele tranzacţionate, cu incremente de la 50 puncte de bază la o lună până la 124 puncte de bază la un an.

Cursul de schimb a fost relativ constant, intervalul de variaţie fiind în cea mai mare parte a lunii octombrie între 4.9450 si 4.9500. Această stabilitate s-ar putea prelungi, ţinând cont că o depreciere a leului în raport cu euro ar pune presiune şi mai mare pe rata inflaţiei, sunt de părere analiştii.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9210
Diferență: -0,1096
Ieri: 4.9264
Azi: 4.8330
Diferență: 0,3217
Ieri: 4.8175
Azi: 5.8375
Diferență: -0,1095
Ieri: 5.8439
Azi: 5.0392
Diferență: -0,115
Ieri: 5.0450