Burse - Fonduri mutuale

Astăzi a fost cea mai bună zi pe bursa de la Bucureşti, din ultimii doi ani. Ce acţiuni au tras piaţa în sus?

Astăzi a fost cea mai bună zi pe bursa de la...

Autor: Stefan Musgociu

05.11.2013, 17:28 1797

Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, iar în jurul orei 11:30 indicele general al Bursei, BET-C, a urcat cu 0,9% şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi trei luni.

Ritmul a încetinit, ulterior, astfel că la închiderea pieţei principale indicele era pe plus cu 0,63%.

Investitorii au vizat cu precădere acţiunile de regulă lichide, precum SIF-urile şi Fondul Proprietatea, companiile din sectorul energetic (OMV Petrom, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica), dar şi din sectorul bancar (BRD şi Banca Transilvania).

"După listarea Nuclearelectrica s-a observat că majoritatea resurselor disponibile în piaţă au aşteptat oferta Romgaz, perioada dintre cele două operaţiunii fiind marcată de volume de tranzacţionare mici şi, mai degrabă, de o evoluţie laterală a acţiunilor principalelor companii listate la BVB. În acelaşi timp, zilele premergătoare IPO-ului Romgaz au consemnat o valorificare a altor participaţii în scopul eliberării de bani pentru ofertă. Astfel, s-a creat o fereastră pentru investitorii care au fost atraşi de celelalte oportunităţi. De la finalul săptămânii trecute cumpărătorii şi-au făcut mult mai simţită prezenţa în piaţă, fapt întărit şi de volumele de luni, când au fost eliberate sumele blocate în oferta Romgaz", a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Gherghe, analist la casa de brokeraj Tradeville.

El crede că o parte din investitorii care au redevenit interesaţi de bursă sau persoanele care au făcut primul pas pe piaţa de capital odată cu oferta Romgaz vor începe să cumpere şi alte titluri.

"În lipsa unor evenimente negative la nivel global, luăm în calcul o continuare a evoluţiei actuale şi credem că piaţa locală de capital ar putea performa în următoarele luni. Potenţialul acestei evoluţii ne-a fost confirmat de indicele BET, care a depăşit un nivel important de rezistenţă şi a stabilit un nou maxim pentru ultimii cinci ani, cât şi o performanţă de peste 25% în ultimele 12 luni", a mai spus Gherghe.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut în primele două ore ale şedinţei de marţi cu aproape 1% şi a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

La închiderea pieţei principale, indicele BET a fost în creştere cu 0,64%.

Totodată, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,01% peste ziua precedentă.

Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 0,13% sub ziua precedentă. Titlurile a patru dintre SIF-uri au scăzut cu până la 0,32%, acţiunile SIF Moldova au crescut nesemnificativ, cu 0,08%, iar titlurile Fondului Proprietatea au stagnat.

În precedentele cinci şedinţe, indicele BET-FI a avansat cu 5,56%, ritmul fiind mai vizibil vineri şi luni, când acţiunile SIF-urilor au urcat cu 3,3% - 5%, iar titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 1,9%.

În prima oră a şedinţei de marţi, acţiunile Fondului Proprietatea au atins un nou maxim istoric, de 0,8115 lei/titlu. Preţul este cu 47,7% peste ultima cotaţie de anul trecut, de 0,5495 lei. Aceste titluri au încheiat şedinţa de marţi în stagnare, la 0,805 lei.

Cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au avansat cu 0,45% şi, respectiv, cu 0,65%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 35,8 milioane lei (8 milioane euro), cu o treime sub rulajul de luni, de 52,3 milioane lei (11,8 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea de marţi a fost asigurată de transferuri cu acţiunilor Fondului Proprietatea (11,8 milioane lei), OMV Petrom (6,9 milioane lei, din care un deal de 717.000 de lei) şi Transelectrica (4,5 milioane lei).

În oferta de răscumpărare de la Fondul Proprietatea, investitorii au plasat până marţi 988 de ordine prin care au fost puse în vânzare 2,755 miliarde de titluri, oferta fiind suprasubscrisă de 4,6 ori. Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 600 milioane de acţiuni, pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (135 milioane euro).

Operaţiunea se va încheia pe 14 noiembrie, iar titlurile vor fi cumpărate la preţul de 1 leu/acţiune, respectiv cu 19,5% peste cotaţia la care acţiunile FP au încheiat şedinţa de marţi, de 0,805 lei.

Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat marţi şi acţiunile Nuclearelectrica (1,9 milioane lei, inclusiv un deal de 406.000 de lei), BRD (1,6 milioane lei, din care un deal de 554.000 de lei), SIF Transilvania (1,7 milioane lei), Transgaz (1,5 milioane lei) şi SIF Oltenia (1,5 milioane lei).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat în total acţiuni de aproape 2,3 milioane lei, faţă de 754.000 de lei în şedinţa precedentă. Aproape 80% din rulajul de marţi au reprezentat un deal cu 2,1% din titlurile Upet Târgovişte (1 milion de lei) şi transferuri cu 4,1% din titlurile firmei Univers Râmnicu Vâlcea (793.000 de lei).

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1,1%, după reducerea estimărilor privind creşterea economică a zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO