Burse - Fonduri mutuale

Astazi si maine se da batalia finala la SIF-uri

24.04.2009, 00:00 32

Actionarii SIF-urilor decid astazi cine ii va reprezenta in Consiliile de Administratie in urmatorii patru ani si daca vor primi sau nu dividende din profitul anului trecut.
Lupta pentru administrarea activelor SIF-urilor, de peste 1,1 miliarde de euro, este de departe principala miza a adunarilor generale ale actionarilor de astazi.
Cea mai puternica lupta se da la SIF Banat-Crisana (SIF1) unde in competitia pentru CA au intrat nume grele, precum Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, Doru Lionachescu, managing partner al bancii de investitii Capital Partners si Octavian Radu, proprietarul grupului de firme RTC.
Desi SIF1 a fost in ultimii ani ferita de scandaluri, lupta pentru CA a declansat un conflict deschis intre actualii membri ai conducerii, in frunte cu presedintele Ioan Cuzman, si principalele grupuri de actionari, dupa ce conducerea SIF a hotarat sa suspende drepturile de vot unui grup de actionari din jurul Bancii Transilvania, care detine circa 17% din actiunile SIF, conform ultimelor raportari.
Legea spune ca persoanele care actioneaza in mod concertat nu pot detine decat cel mult 1% din capitalul unei SIF, iar drepturile de vot ce depasesc acest prag trebuie suspendate. CNVM a delegat insa aplicarea legii conducerilor SIF, care sunt in acest an direct implicate in lupta pentru Consiliul de Administratie.
In aceste conditii apare intrebarea de ce SIF1 nu a suspendat drepturile de vot ale grupului de la BT si anul trecut, desi grupul era raportat cu 7,5% din actiuni.
Investigatiile derulate de conducerile SIF au scos la iveala si alte concertari importante in jurul SIF-urilor, cum ar fi pachetele detinute de o serie de companii despre care se presupune ca ar actiona in mod concertat cu omul de afaceri Catalin Chelu sau cele ale unor fonduri de investitii straine, cum ar fi Broadhurst, ING Luxemburg sau Eastern Eagle Fund, care depasesc pragul de 1% la unele SIF-uri.
Ultimul caz de concertare si cel care a starnit si cele mai multe controverse este cel de la SIF Oltenia, unde un grup de 46 de investitori (fonduri de investitii si persoane fizice) au fost declarati ca actionand in mod concertat dupa ce au sustinut o initiativa comuna prin care cereau acordarea de dividende.
Conducerea SIF a motivat ca CNVM a stabilit concertarea si a hotarat in prima faza suspendarea dreptului de vot pentru 6,8% din actiunile societatii, controlate de investitorii respectivi.
Ulterior, CNVM a revenit cu precizari, aratand ca investitorii din grupul respectiv nu actioneaza in mod concertat, iar SIF a ridicat suspendarea.
Toate scandalurile si balbaielile din ultima perioada din jurul SIF-urilor au intarit insa curentul din piata care cere clarificarea legislatiei care li se aplica acestor societati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO