Burse - Fonduri mutuale

Astra Asigurări, controlată de familia Adamescu, a cumpărat 16% din hotelul Intercontinental

Astra Asigurări, controlată de familia Adamescu, a cumpărat 16% din hotelul Intercontinental

Autor: Andrei Chirileasa, Sorin Pâslaru

20.04.2011, 23:50 320

Compania Astra Asigurări, deţinută de familia Adamescu, acumpărat de pe Bursă un pachet de 16,2% din acţiunile companieiIntercontinental (RCHI), care deţine hotelul cu acelaşi nume dincentrul Capitalei, pentru suma de 4,1 mil. euro, potrivit uneiraportări transmise Bursei. Tranzacţia evaluează hotelul la 25 mil.euro.

The Nova Group, firma holding prin care soţii Dan şi CarmenAdamescu îşi controlează afacerile, mai cumpărase în noiembrie 2008un pachet de 15,7% din Intercontinental cu 3 mil. euro. Adamescueste printre puţinii oameni de afaceri locali care s-au declaratdispuşi să facă achiziţii în criză, în 2010 cumpărând partea pecare nu o deţinea din societatea care editează Românialiberă.

Anterior acestor tranzacţii, acţiunile Intercontinental s-audublat pe Bursă, iar Astra Asigurări a mai cumpărat un pachet micde acţiuni la începutul lunii aprilie. The Nova Group şi-a desemnatpatru candidaţi pentru cele cinci locuri din Consiliul deAdministraţie al companiei. Reprezentanţii Astra Asigurări spun căau luat acţiunile din piaţă şi că investiţia nu estestrategică.

"Este o investiţie de portofoliu. Nu ştiu de la ce companie aufost cumpărate acţiunile, este o investiţie în acţiuni de pe piaţade capital la fel cum mai avem investiţii în SIF-uri, FondulProprietatea, Banca Transilvania, BRD sau Petrom. Investiţiarespectă legislaţia pieţei de asigurări. Nu este o investiţiestrategică, este la fel ca o investiţie la Fondul Proprietatea.Poate fi considerată o investiţie la Fondul Proprietatea oinvestiţie strategică?", a spus Radu Mustăţea, preşedinteleAstra.

Astra este pe locul 1 pe piaţa asigurărilor cu 1,1 mld. leiprime brute subscrise în 2010. Compania avea în iunie 2010plasamente de 329 mil. lei, din care 101 mil. lei în imobiliare,190 mil. lei în alte plasamente financiare şi 6 mil. lei pebursă.

Hotelul de 5 stele Intercontinental, construit în perioadacomunistă, este unul dintre simbolurile Capitalei, alături demagazinul Unirea, controlat în prezent tot de familia Adamescu.

RHIC Holding (Luxemburg) a vândut ieri pe Bursă întreg pachetulde 49,1% din Inter pentru 12,4 mil. euro, prin două tranzacţii.Cum­pă­rătorii restului de 33% nu sunt cunoscuţi. Alţi acţionarimai sunt Lido, cu 11% şi Finmacht, cu 5%, restul fiind pe bursă.Acţionarii RHIC Holding nu au fost făcuţi publici niciodată, însăau existat speculaţii că în spatele companiei s-ar afla familiaPăunescu. Elveţianul Thomas Moser a fost în ultimii anireprezentantul RHIC în conducerea Intercontinental.

Contactat de ZF, Viorel Păunescu, care a fost preşedinteleIntercontinental până în 2007, a declarat că nu ştie nimic despreaceastă tranzacţie. Familia Adamescu a cumpărat în 2006 de laViorel Păunescu hotelul Rex din Mamaia, pentru 10 mil. euro. NiciDan Adamescu şi nici reprezentanţii The Nova Group nu au putut ficontactaţi ieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO