Burse - Fonduri mutuale

Atacul sinucigaş din capitala Belgiei loveşte puternic pieţele europene

Atacul sinucigaş din capitala Belgiei loveşte puternic...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

22.03.2016, 12:31 847

Principalele burse europene se află pentru a doua zi consecutiv pe minus după exploziile care au avut loc astăzi în capitala Belgiei, scrie Bloomberg. Indicele VStoxx al volatilităţii pe pieţele din zona euro a crescut cu 4,9%.

Stoxx 600, indicele care acoperă 90% din capitalizarea bursieră a continentului, a scăzut astăzi cu 0,59%. FTSE 100 ,principalul indice britanic , a înregistrat o scădere de 0,49%, bursa din Frankfurt a coborât cu 0,45% în această dimineaţă, în timp ce indicele CAC 40 al bursei din Paris a avut un declin de 0,33%.

Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de companiile hoteliere şi industria aeronautică. Acţiunile Air France-KLM au coborât cu 4,12%, cele Ryanair şi EasyJet au înregistrat o scădere de 4,34% respectiv 3,4% , iar titlurile Lufthansa au avut un declin de 1,66%.

Şi principalele lanţuri hoteliere europene au fost afectate de atentatele din Bruxelles. Accor SA, proprietarul Ibis, Novotel şi Sofitel, a înregistrat o scădere de 3,33% iar InterContinental Hotels Group(IHG) a coborât cu 1,78%.

Analistul Pierre Mouton  de la fondul de investiţii Notz, Stucki & Cie. din Geneva este de părere că scăderea burselor reflectă o atitudine precaută din partea investitorilor în urma atacului. „Chiar dacă îi va face pe unii investitori să ocolească Europa datorită riscului geopolitic, nu văd să afecteze pe termen lung bursele. Impactul va fi mult mai puternic în unele sectoare precum turismul.”

Faptul că indicele Stoxx 600 nu a mai postat câştiguri zilnice consecutive în ultimele două săptămâni arată că raliul burselor din ultimele două luni este pe cale de a se termina. Revenirea acţiunilor din sectoarele bancar şi minier a dus la creşteri de până la 14% de la minimul atins pe 11 februarie.

În urma atentatului moneda europeană s-a depreciat faţă de dolar cu 0,34%, cursul ajungând la 1,12 dolari/euro. Pe piaţa interbancară cursul euro/leu a ajuns la 4,47 lei/euro, moneda naţională apreciindu-se cu 0,03% faţă de euro. Cursul dolar/leu a ajuns la 3,98 lei/dolar, leul apreciindu-se cu 0,35% faţă de dolar.

Nici bursa din Bucureşti nu a fost ferită de scăderile înregistrate pe continent. Indicele BET a coboât cu 0,28%, iar indicele BET-FI a scăzut cu 0,1%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO