Burse - Fonduri mutuale

Surpriză majoră: Românii retrag banii din fondurile mutuale ca să cumpere telefoane şi apartamente

Finanţe personale

Surpriză majoră: Românii retrag banii din fondurile...

Autor: Liviu Popescu

16.11.2018, 23:00 51751

Investitorii au retras 2,7 miliarde de lei din fondurile mutuale locale în primele nouă luni din 2018, bani despre care administratorii fondurilor spun s-au îndreptat cel mai probabil în consum şi în achiziţii de active imobiliare.

Spre comparaţie, în primele nouă luni din 2017 fon­du­rile mutuale figurau cu intrări de 738 mil. lei, fără să înregistreze retrageri până la finele anului, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri Mutuale (AAF).

Circa 1,9 mld. lei, adică 73% din totalul retragerilor din pri­mele trei trimestre din 2018, au fost răscumpărări din fon­du­rile locale de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix. Ran­da­men­tul mediu al acestei categorii a fost în ultimele 12 luni de 0,76%, potrivit calculelor ZF pe baza celor mai recente date ale AAF. „Am realizat un sondaj în rândul clienţilor noştri care în ultimele trei luni au încercat să iasă sau au ieşit din fon­durile noastre. I-am sunat şi i-am întrebat ce au de gând să facă cu banii respectivi. Vă pot spune că există două com­ponente: una imobiliară şi una de consum“, spune Aurel Bernat, director general al BT Asset Management, cu active în administrare de 3,6 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO