Burse - Fonduri mutuale

Attila Gyorgy, secretar de stat, Ministerul Finanţelor: Eu aş vedea, în primul rând, o piaţă cu un potenţial foarte mare, care este aşteptată să facă faţă unor provocări noi

ZF Romanian Capital Market Summit 2022

Attila Gyorgy, secretar de stat, Ministerul Finanţelor:...

Autor: Alexandra Matei

17.03.2022, 11:17 327

Attila Gyorgy, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, consideră că piaţa de capital din România este o piaţă cu un potenţial mare, care este pregătită să facă faţă provocărilor noi şi să se alinieze pieţelor externe.

„Eu aş vedea în primul rând o piaţă cu un potenţial foarte mare, care este aşteptată să facă faţă unor provocări noi. Chiar dacă zilele acestea avem o perioadă mai tulbure, avem un trend şi urmează să bifăm noi şi noi jaloane, astfel încât să devenim mult mai aproape de celelalte pieţe, mai dezvoltate, dar şi aliniate la noile provocări pe care le pregătim împreună cu Comisia Europeană pentru statele membre”, a declarat acesta în cadrul ZF Romanian Capital Market Summit 2022.

Alte declaraţii:

În 2020, când am început programul Fidelis, s-a bucurat de succes. Astăzi pornim iarăşi la drum cu titluri atât pe lei, cât şi pe euro, de data aceasta, cu maturităţi de un an, doi ani şi trei ani, cu dobânzi care pe lei sunt 4,75%, respectiv 5,5%. Pe euro, dobânzile sunt 1,2-1,6%. Acest proiect a fost un succes pentru că pe precedentele şase call-uri am atras undeva în jur de 5,4 mld. lei şi 760 mil. euro. Am avut maturităţi diverse, mergând de la un an, până la cinci ani. Avem deja peste 9 mld. lei utilizând acest instrument. Fidelis nu este singurul instrument cu care ne adresăm micilor investitori, însă este un produs care cred că se pliază foarte bine pe nevoile acestor investitori care nu sunt atât de sofisticaţi, iar faptul că titlurile sunt cotate la bursă oferă siguranţă.

Conform legislaţiei, respectiv Ordonanţei de Urgenţă nr. 64/2007, aceste resurse sunt colectate pentru acoperirea deficitului de stat şi refinanţarea datoriei publice. Aceasta este singura destinaţie pe care putem să o alocăm pentru aceste sume.

Noi vorbim de dobânzi fixe, ori situaţia cu inflaţia reflectă momentul prezent. Fiind vorba de titluri pe termen lung, noi trebuie să ne raportăm la alte oportunităţi pe care le oferă piaţa investitorilor şi în funcţie de asta calculăm dobânzile pe care le putem acorda la titlurile de stat.

Legat de politica de dividend, avem reglementări stabilite prin lege. Pentru acest an, este în vigoare OUG nr. 3/2022, care stabileşte faptul că se va vira 90% din profitul companiilor de stat sub formă de dividend, însă există şi o clauză derogatorie, prin care pentru cazuri justificate, unde compania are nevoie de lichidităţi pentru a se dezvolta, acest procent poate fi coborât până la 50%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO