Burse - Fonduri mutuale

Ce au făcut în septembrie 2022, a treia cea mai slabă lună septembrie din istoria Bursei de la Bucureşti, acţiunile celor 20 de mari companii listate: de la minus 23% pentru Electrica la doar două acţiuni pe plus, adică Transgaz (0,4%) şi BVB (8,4%)

Ce au făcut în septembrie 2022, a treia cea mai slabă...

Autor: Liviu Popescu

09.10.2022, 11:08 400

Indicele principal BET a scăzut cu 12% în luna septembrie, aceasta fiind cea mai slabă lună din martie 2020 încoace ♦ Septembrie 2022 a fost a treia cea mai slabă septembrie după cea din 1998 şi cea din 2008.

Doar de două ori în istoria de 25 de ani a indicelui care măsoară evoluţia Bursei de la Bucureşti a fost septembrie o lună mai slabă ca cea din 2022: în 1998 în plină criză a rublei ruseşti când indicele a scăzut cu 18% şi în 2008 când colapsul Lehman Brothers a şters 21%.

Astfel cu o scădere de 12% luna trecută, prin care s-au evaporat 14 mld. lei din evaluarea companiilor listate, septembrie intră în istoria pieţei de capital şi va fi cu siguranţă memorată mai ales de cei care au descoperit Bursa de pe canapea, adică investitorii veniţi de după pandemia de Covid-19. Iar asta întrucât pe lângă faptul că a fost a treia cea mai slabă septembrie din istorie a fost şi cea mai slabă lună din martie 2020 încoace.

Pe baza datelor preluate de la Bursa de Valori Bucureşti, ZF a observat că cele mai abrupte trei scăderi în septembrie au fost cele ale acţiunilor Electrica (-23%), TeraPlast (-17%), Banca Transilvania (-15%), iar la polul opus Transgaz şi BVB au fost pe plus cu 0,4% respective 8,4%.

„Pe fondul scăderilor manifestate în luna septembrie pe toate bursele, au existat , posibil, investitori mari care au preferat să marcheze o parte din investiţii. S-a văzut acest lucru în special pe TLV, BRD SNP, SNG, FP şi TRP. Mai sunt şi alte acţiuni la care este ştiut faptul că sunt deţinute de investitori mari, respectiv DIGI, AQ sau ONE care au avut parte de scăderi , dar nu la fel de importante ca cele din top 3. Un caz special a fost EL“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest Focşani.

Electrica – distribuitor şi furnizor de energie electrică la care statul român este acţionar semnificativ iar fondurile de pensii Pilon II au o deţinere importantă, a scăzut cu circa 600 mil. lei în septembrie la aproximativ 2,13 mld. lei, respectiv 12%. Murgoci spune că posibil scăderea a fost determinată de zvonurile legate de dificultatea în legătură cu lichidităţile sale, dar despre care Electrica spune într-un comunicat pentru presă ca au fost „speculaţii“, iar în altul pe Bursă că în 2022 a contractat credite noi de 2 mld. lei. ZF a scris despre această situaţie la Electrica, pe baza unor informaţii pe surse, fără reacţie de la reprezentanţii companiei la solicitările trimise de publicaţie.

„Electrica se afla pe un trend descendent încă de la începutul anului trecut, pe fondul rezultatelor în scădere pe care le-a înregistrat“, spune Antonio Oroian, broker al Goldring. În acest an, scăderile s-au accentuat odată cu înregistrarea unor pierderi şi creşterea preţurilor la energie care îi afectează foarte mult.

„De altfel, am şi văzut acele informaţii legate de injecţia de lichidităţi a statului pentru a stabiliza situaţia la electrica. Situaţia este destul de complicată acolo“.

A doua cea mai abruptă scădere din BET în septembrie a fost la producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa, companie antreprenorială controlată de omul de afaceri Dorel Goia. Cu 17% a scăzut TeraPlast până la o capitalizare de 1 mld. lei, adică circa 200 mil. lei s-au evaporat. De ce?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO