Burse - Fonduri mutuale

Au mai rămas patru zile de tranzacţionare din anul bursier 2021. Până acum, cu tot cu dividende, investitorii au plus 36%. În derulare este şi IPO-ul ABN, cu subscrieri de circa 5,1 mil. lei până acum

Au mai rămas patru zile de tranzacţionare din anul...

Autor: Liviu Popescu

27.12.2021, 11:22 1699

27, 28, 29 şi 30 decembrie, adică luni, marţi, miercuri şi joi – sunt ultimele zile de tranzacţionare din 2021, cel mai dinamic an bursier din istoria post-decembristă a pieţei de capital din România din punct de vedere atât al numărului de listări cu acţiuni cât şi obligaţiuni.

Ca şi număr de listări, 25 de companii antreprenoriale au atras finanţare prin bond-uri, la care se adaugă şi finanţările Fidelis, plus ale unor emitenţi de calibru, precum BCR, Raiffeisen, în timp ce pe partea de listări cu acţiuni 23 de companii au făcut pasul spre Bursa de la Bucureşti în 2021, dintre care trei – TTS, ONE şi Aquila – pe segmentul principal.

De la începutul anului 2021 şi până pe parcursul şedinţei de astăzi, 27 decembrie, cu tot cu dividende investitorii de la bursa de la Bucureşti au un plus de 36%, evoluţie reflectată prin prisma BET-TR.

Ca şi capitalizare, companiile listate la Bucureşti sunt cotate la aproximativ 224 miliarde de lei (45 mld. euro). Spre comparaţie la începutul anului 2021 valoarea de piaţă era de circa 154 mld. lei. Aşadar un plus de aproximativ 70 mld. lei de la începutul acestui an pe fondul rezultatelor financiare îmbunătăţite şi ca urmare a aprecierilor de pe pieţele externe care s-au reflectat şi pe plan local.

Pe de altă parte, la Bursa de la Bucureşti este în derulare oferta de listare de acţiuni a ABN Systems International – una dintre cele mai mari companii de distribuţie de produse şi accesorii IT&C şi deţinătoarea a brandului Tellur.  Oferta, prin majorare de capital social de 30% în valoare de maximum 44 mil. lei şi care a început pe 15 decembrie, este programată a se încheia pe 29 decembrie. Până la ora redactării acestei ştiri investitorii au subscris acţiuni de 5,1 mil. lei.

Pe baza parametrilor din oferta de listare, de 5,18 lei şi 5,69 lei pe acţiune, şi pe baza celor mai recente rezultate financiare (S2/2020 – S1/2021), ZF a calculat multipli PER (price earning ratio) cuprinşi între 12x şi 13x pre-majorare şi 17x şi 18,7x postmajorare. 

Evaluarea premajorare de capital este cuprinsă între 94 mil. lei şi 103 mil. lei iar cea post-majorare între 134 mil. lei şi 147 mil. lei, potrivit calculelor realizate de ZF.

Investitorii trebuie să ia în calcul ca fiind vorba de majorare de capital social, într-o ofertă cuprinsă între 40 mil. lei şi 44 mil. lei, banii rămân în companie pentru dezvoltare şi eventuale achiziţii/investiţii se vor reflecta ulterior în profitabilitate.

 

           

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO