Burse - Fonduri mutuale

Cum au performat în primele patru luni din 2023 cele 20 de acţiuni ale indicelui BET: de la plus 33% pentru BVB, 27% Aquila, la 15% Petrom, 5% TeraPlast, la minus 4% pentru Banca Transilvania şi minus 5% pentru BRD

Cum au performat în primele patru luni din 2023 cele 20...

Autor: Liviu Popescu

06.05.2023, 11:21 1311

♦ Spre comparaţie, indicele principal BET a urcat cu 5,2% de la începutul lui 2023 şi până în ultima şedinţă din aprilie ♦ Doar trei acţiuni pe minus – ONE, TLV, BRD - în primele patru luni ♦ Capitalizare totală de 118 mld. lei pentru prima ligă bursieră, plus 7,3 mld. lei.

Zece companii din cele 20 ale căror acţiuni intră în structura BET, indicele principal care reflectă evoluţia Bursei de Valori de la Bucureşti, au avut aprecieri de două cifre ale preţurilor acţiunilor, de la 13% la 33% în primele patru luni din 2023, arată calculele realizate de ZF.

Astfel, ca urmare a unui context favorabil sectorului de activitate cât şi pe fondul faptului că unele din cele 10 au scăzut puternic anul trecut, iar rezultatele financiare au mers înaintea evaluării, investitorii care s-au orientat în 2023 către societăţi precum Bursa de Valori (BVB), Aquila (AQ), Transgaz (TGN), Sphera (SFG) sunt acum fericiţi cu randamente peste piaţă.

Şapte companii au avut randa­mente de o cifră, de la plus 9% pentru MedLife şi Electrica, 7% pentru Alro Slatina la 5% pentru TeraPlast şi 2% pentru Fondul Proprietatea, în timp ce trei emitenţi – One United Properties, Banca Transilvania şi BRD SocGen – au înregistrat scăderi. Spre comparaţie, BET a urcat cu 5,2%.

Cu o apreciere de 33% în primele patru luni, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost cea mai performantă acţiune din BET în acest interval de timp, cel mai probabil investitorii anticipând că listarea Hidroelectrica şi cea a Agricover vor majora lichidi­tatea şi prin urmare profitabilitatea operatorului pieţi de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO