Aurel Bernat, director general al BT Asset Management, a fost prezent în cadrul conferinţei „Acţiunile, motor de creştere pentru industria fondurilor în 2021”, organizată astăzi de Bursa de Valori Bucureşti, unde şi-a exprimat dezacordul cu privire la poziţiile semnificative pe cash în perioadele marcate de o creştere considerabilă a preţurilor.
„Istoria se repetă. În anii 1990 am avut parte de o inflaţie galopantă şi am văzut ce se poate întâmpla, motiv pentru m-aş concentra asupra lucrurilor pe care nu ar trebui să le facem în acest perioade. În primul rând, n-aş îndruma pe nimeni să rămână pe poziţii semnificative de cash. Este primul lucru pe care l-aş menţiona în condiţiile în care se economiseşte în continuare mult în România, cu excepţia ultimei luni, în care am văzut o scădere a economisirii în depozite bancare în lei, înregistrându-se o creştere în segmentul euro”, a declarat directorul general al BT AM.
Aurel Bernat argumentează că ratele de creştere ale ultimului an au fost de peste 10% la nivelul depozitelor bancare şi, în contextul în care inflaţia se îndreaptă către 6%-7%, iar depozitele au randamente anuale de circa 2%, dobânda devine, în consecinţă, real negativă, situaţie ce implică găsirea unei serii de soluţii.
„Aş enunţa principiile lichidităţii şi diversificării. Şi nouă ne place sectorul imobiliar, avem un fond proaspăt lansat în zona de real estate, însă investitorii trebuie să ţină cont şi de lichiditatea pe care o oferă investiţiile. Putem considera faptul că majoritatea românilor sunt proprietari de locuinţe ca pe o diversificare în zona de real estate. Între timp, cred cu tărie că tot mai mulţi români ar trebui să meargă către bursa locală sau cele internaţionale (...) Lichiditatea este principala caracteristică a fondurilor de investiţii şi este important ca fiecare să se protejeze ştiind că banii produc şi se pot întoarce oricând în conturile bancare cu cea mai mare rapiditate.”