Cine ar fi ghicit în 2015 că aurul va fi unul dintre cele mai bune active de deţinut anul acesta? Până acum în acest an aurul a fost un pariu câştigător, în timp ce piaţa americană de acţiuni a avut parte de unul dintre cele mai proaste debuturi, iar lumea întreagă este încă încolţită din toate părţile de veşti economice negative, potrivit MarketWatch.
Aurul este pe o tendinţă puternică de creştere, după ce a reuşit să treacă peste decizia din decembrie a băncii centrale americane de majorare a ratelor dobânzii, care ar fi trebuit să anunţe un iad al scăderilor de preţuri. În schimb, preţul aurului este pe cale să atingă o creştere de 5,4% până acum în 2016, potrivit datelor FactSet.
Într-adevăr, anul este de-abia la început, însă dacă îşi va menţine pasul de creştere în următoarele 11 luni, aurul ar putea marca cea mai bună performanţă anuală din ultimii patru ani.
Spre comparaţie, indicele american S&P 500 a consemnat o scădere de 6,4%, indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut 1,38%, iar indicele Nasdaq Composite a coborât cu 9%.
Privind la alte metale, aurul a luat faţa argintului, al cărui preţ a crescut cu 5% până acum în 2016. Platina a scăzut cu 1%, în timp ce preţul paladiului a suferit un declin de 11%.
Iar perspectivele aurului ar putea fi în continuare pozitive, susţine Jeff Desjardins, fondator şi editor al Visual Capitalist. Acesta susţine că firmele miniere ar putea încetini producţia în 2016, iar acest lucru ar putea împinge în sus preţurile aurului. Acesta explică evoluţia preţului aurului şi în contextul statutului acestuia de investiţie de siguranţă, comparativ cu petrolul, care este privit drept un indicator al stării de sănătate a pieţei mondiale.
Desjardin subliniază şi un alt aspect interesant, atrăgând atenţia asupra raportului dintre volumul de barili de petrol pe care-i poate cumpăra o uncie de aur. Cu cât acesta este mai scăzut, cu atât este probabil mai solidă starea economiei. Potrivit lui Desjardin, raportul aur-petrol se situează acum la cel mai ridicat nivel din istorie, 37, nivelul 20 reprezentând perioade de criză.
Cei de la Visual Capitalist mai oferă un aspect interesant privitor la investiţiile în acţiuni vs. cele în aur realizate în timpul crizei financiare.
Investitorii care au cumpărat acţiuni înainte de criza financiară au avut un randament de 20,2% până pe 25 ianuarie acest an. În schimb, cei care au deţinut aur în aceeaşi perioadă au obţinut un câştig de 48,6% până acum. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda declinului aurului cu 40% de la vârful atins la sfârşitul anului 2011.