Burse - Fonduri mutuale

Austriecii de la Armătura dau vina pe minoritari pentru închiderea producţiei

Austriecii de la Armătura dau vina pe minoritari pentru...

Autor: Adrian Cojocar

01.04.2014, 00:04 161

Austriecii de la Herz Armaturen, care con­tro­lează producătorul local de armături Armătura Cluj (ARM), spun că au decis să închidă mai multe secţii din companie şi să disponibilizeze angajaţi din cauza acţionarilor minoritari ai companiei, care au contestat în instanţă decizia conducerii de ma­jorare a capitalului cu 4 mil. lei.

Ei mai spun că societatea nu a mai putut acce­sa fondurile de care avea nevoie ca să-şi con­tinue activitatea în anumite secţii şi se arată toto­dată con­trariaţi de faptul că instanţa a dat drep­tate ac­ţio­narilor minoritari şi a anulat ope­ra­ţiunile de re­du­cere şi majorare ulterioară a capitalului Ar­mă­tura. „Aceste hotărâri ale instanţelor au re­per­cusiuni grave atât asupra salariaţilor societăţii cât şi asupra companiei. Datorită faptului că unele dintre direcţiile companiei, în care se intenţiona in­vestirea banilor obtinuţi din recapitalizare, ge­ne­rează pierderi, consiliul de administraţie propune con­centrarea activităţii companiei pe acele pro­ce­se de fabricaţie care sunt competitive pe plan intemaţional. Sectoarele ne­profitabile şi care gene­rează pierderi constante tre­buie eliminate“, spune Gerhard Glinzerer, preşe­dintele Armătura.

Iniţial austriecii au aprobat în AGA reducerea capitalului social de la 4 milioane de lei la zero şi anu­larea tuturor acţiunilor existente, apoi le-au cerut acţionarilor să vină din nou cu bani în com­pa­nie în vederea majorării capitalului de la zero înapoi la 4 mil. lei. Cei care au subscris în această ma­jorare de capital, cu bani noi aduşi de acasă, au ră­mas acţionari, însă circa 2.700 de acţionari care nu au participat la această operaţiune au rămas fără nicio acţiune şi fără să primească nimic în schim­bul acţiunilor pe care le deţineau în socie­tate, situaţie fără precedent pe bursă.

Conducerea Armătura a convocat recent AGA pentru a decide închiderea turnătoriei de alamă şi turnătoriei de fontă şi concedierea angajaţilor aferenţi acestor secţii. Ei au mai anunţat că vor să vândă activele imobiliare ale Armătura ca să stingă un împrumut în valoare de 5 mil. euro care urmează să expire anul viitor.

Austriecii au revenit ieri cu precizări spunând că vor vinde activele doar dacă noul proprietar le va permite să-şi desfăşoare în continuare activitatea pe respectiva locaţie până la achiziţia unui teren în afara oraşului în vederea relocării producţiei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 01.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO