Burse - Fonduri mutuale

Austriecii de la Erste listează certificate turbo pentru speculaţii pe „aurul negru“ din Texas

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

03.09.2015, 00:00 553

Banca austriacă Erste, care deţine pe piaţa locală BCR, a listat pe Bursa de la Bucureşti două produse structurate care dau investitorilor oportunitatea de a specula mişcările din preţul petrolului american, una dintre cele mai volatile mărfuri în contextul actual.

Cele două certificate turbo au ca activ suport cotaţia petrolului West Texas Intermediate, referinţa pe piaţa de la New York, şi aduc câştig în momentul în care acest preţ creşte (în cazul certificatului long), sau scade (în cazul celui short).

Din cauza efectului de levier, care multiplică de 100 de ori variaţia activului suport, o mişcare a preţului petrolului cu un dolar/baril într-un sens sau altul va imprima o variaţie de 7,3% în valoarea certificatului turbo (în sus atunci când preţul creşte şi în jos când scade) şi de 10,3% a valorii certificatului short (invers faţă de cel long), potrivit calculelor ZF care au presupus un curs valutar constant şi un cost de finanţare nul.

Cotaţia actuală a petrolului este de circa 44 dolari/baril pe bursa de la New York, în scădere cu 10% de la începutul lunii.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO