Austriecii de la OMV au încasat 1,2 miliarde de euro din profiturile raportate de Petrom din 2005 încoace. Se ridică o întrebare fundamentală: de ce se opune totuşi Austria aderării României la Schengen?

20 oct 2017 Autor: Dan Grigore Ivan

Austriecii de la OMV, cei mai mari acţionari ai Petrom, au în­casat din 2005 şi până în prezent dividende cumulate de 5,35 mi­liarde lei (1,16 miliarde euro) din profiturile raportate de Petrom, faţă de 2,2 mld. lei cât a luat statul român şi 2 mld. lei cât a luat Fondul Proprietatea.

Totalul dividendelor plătite de Petrom în această perioadă a fost de 10,5 miliarde lei (2,28 miliarde euro), iar primii trei acţionari au primit 9,51 miliarde lei, echiva­lentul a 90,5% din total.

OMV a cumpărat Petrom în 2004 într-o tranzacţie în valoare de 1,5 miliarde euro, astfel din divi­dendele de până acum a acoperit 77,3% din efortul financiar de acum 13 ani. În ultimii zece ani, capitalizarea bursieră a Petrom a scăzut cu 51,66%, în vreme ce acţiunile OMV au crescut în aceeaşi perioadă cu 1,74%. Doar în ultimul an acţiunile OMV s-au apreciat cu 90%, până la o capitalizare bursieră de 16,94 miliarde euro şi a devenit cea mai valoroasă companie de pe bursa austriacă, detronând Erste (16,22 miliarde euro).

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.10.2017

 
Cuvinte cheie:
Austrieci
, OMV
, profituri
, incasari
, Petrom
, aderare
, Schengen
, spatiul schengen
, actionari
, capitalizare
, dividende
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide