Burse - Fonduri mutuale

Autoritatea de Supraveghere Financiară aprobă al doilea ETF listat la Bursa de Valori Bucureşti, unul cu expunere pe companii din energie

Autoritatea de Supraveghere Financiară aprobă al doilea...

Autor: Eduard Ivanovici

11.01.2023, 15:03 4995

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat solicitarea societăţii de administrare a investiţiilor Patria Asset Management de autorizare a unui nou fond deschis de investiţii, ETF Energie Patria-TradeVille, şi înscrierea acestuia în Registrul public al ASF, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

Din primăvara lui 2021, Patria AM administrează singurul ETF (exchange traded fund – fond tranzacţionat la bursă) de pe piaţa locală de capital, anume ETF BET Patria-TradeVille.

Fondul oferă expunere pe Bursa de Valori Bucureşti prin replicarea indicelui de referinţă BET, din care fac parte cele mai lichide 20 de companii de la BVB. Principalele cinci deţineri sunt Fondul Proprietatea (20,5%), Banca Transilvania (19,2%), OMV Petrom (16,5%), Romgaz (9,2%) şi BRD – Groupe Société Générale (7,6%).

ETF-ul numără 7.217 investitori persoane fizice, urmate de 41 de persoane juridice. În total, activele ajung la 76 de milioane de lei, de la circa 63 de milioane de lei la jumătatea anului trecut, înregistrând astfel un plus de 20,6%.

Valoarea unitară a activului net (VUAN) este de 18,27 lei, cu 2% peste valoarea afişată la începutul lui iulie 2022, potrivit datelor BVB.

În ultimele 12 luni, fondul are un randament de plus 0,4%, pe fondul unor tranzacţii de 55,4 milioane de lei. Prin comparaţie, indicele BET este pe minus cu 7% în aceeaşi perioadă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO