Burse - Fonduri mutuale

Averea de 2,75 mld. euro a SIF-urilor este la vanzare cu discount de 50% pe Bursa

Averea de 2,75 mld. euro a SIF-urilor este la vanzare cu discount de 50% pe Bursa

Click pentru imaginea marita

18.07.2008, 00:00 22

In ultima luna, SIF-urile au pierdut in medie peste 30%, in ciuda cresterii de 3,5% de ieri, actiunile ajungand la preturi similare celor din urma cu doi ani.
Actualele niveluri de pret favorizeaza consolidarea participatiilor grupurilor de influenta din jurul SIF-urilor, care au oportunitatea de a-si intari controlul asupra acestor societati importante de pe Bursa, mai ales in conditiile in care fondurile straine sunt dezinteresate in acest moment de ceea ce se intampla pe piata romaneasca de capital.
Orice investitor care dispune in prezent de circa 15 milioane de euro poate cumpara pachete de cate 1% la fiecare dintre cele cinci SIF-uri, fata de sfarsitul anului trecut, cand ar fi trebuit sa vina cu 30 de milioane de euro. Cu o capitalizare totala de sub 1,5 miliarde de euro, SIF-urile gestioneaza active nete de 2,75 de miliarde de euro.
Achizitiile semnificative ale insiderilor de la SIF Transilvania (SIF3) si preluarea conducerii SIF Moldova de catre Catalin Chelu, unul dintre principalii investitori locali de pe Bursa, arata ca lupta pentru SIF-uri a reinceput, avand in vedere si faptul ca cele cinci societati isi vor alege in urmatorul an noi consilii de administratie.
"Este un moment favorabil pentru cei care vor sa-si consolideze pozitiile pe SIF-uri. Am mai cumparat si eu in masura in care am avut lichiditati. Daca as fi fost pregatit si as fi vandut din timp o parte din participatii, acum as fi fructificat acele lichiditati", a declarat pentru ZF Catalin Chelu, noul presedinte al SIF Moldova.
Catalin Chelu detinea la sfarsitul anului trecut pachete cuprinse intre 0,9% si 1,2% din actiuni la toate cele cinci SIF-uri, potrivit raportarilor transmise Bursei de Valori Bucuresti. Valoarea detinerilor sale s-a redus de la inceputul anului cu peste 50%, de la circa 30 de milioane de euro la 14 milioane de euro.
Potrivit informatiilor care au circulat in piata in ultimii ani, Catalin Chelu ar controla direct si prin interpusi pachete cuprinse intre 5% si 10% la SIF Moldova si SIF Oltenia. Omul de afaceri neaga insa aceste informatii.
Potrivit legislatiei, un investitor sau un grup de investitori care actioneaza in mod concertat, nu poate controla mai mult de 1% din capitalul social al unei SIF. Chelu a raportat in aprilie 2007 detineri de circa 1,4 - 1,5% la patru dintre cele cinci SIF-uri, din care a mai vandut pe parcursul anului trecut.
"E un moment de reasezare pe SIF-uri. Cei care vor sa-si consolideze pozitiile pot cumpara acum actiuni la super pret. De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca se apropie alegerile la SIF-uri si interesul este foarte mare pentru controlul celor cinci societati care detin active importante din toate sectoarele economiei", explica Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a IFB Finwest.
Membrii conducerii SIF Transilvania (SIF3) au realizat achizitii semnificative in ultima perioada, profitand de scaderea puternica a actiunilor in urma intrarii la tranzactionare a titlurilor emise in cadrul majorarii de capital de anul trecut. Insiderii au cumparat actiuni reprezentand 0,29% din capitalul social, cele mai mari achizitii fiind realizate de Floriean Firu, directorul general adjunct, si de firma Comcm Constanta, controlata de SIF Transilvania.
Managerii SIF Transilvania detin circa 0,6% din actiunile societatii potrivit ultimelor date disponibile, insa mai controleaza, in mod indirect, pachete semnificative prin intermediul unor societati din portofoliul SIF Transilvania, cum ar fi Comcm Constanta si Turism Felix. Directorul general al Comcm, Constantin Fratila, este un alt actionar puternic al SIF3, detinand aproape 1% din capitalul social.
Actiunile SIF Transilvania au scazut cel mai mult de la inceputul anului, pierzand circa 55% din valoare, din cauza deblocarii actiunilor din majorarea de capital. Speculatiile legate de posibila anulare a majorarii de capital in urma procesului cu Cocor au determinat insa o crestere a titlurilor SIF3 mai mare decat a celorlalte SIF-uri in 2007.
SIF Transilvania era prima la sfarsitul lunii iunie, din punctul de vedere al valorii activelor, cu un activ net de 662 milioane de euro. Capitalizarea SIF Transilvania a coborat insa la 310 milioane de euro, ceea ce o face, pentru multi investitori, prima alegere dintre cele cinci SIF-uri. Societatea a obtinut si cel mai mare profit in primul semestru, peste 20 de milioane de euro.
SIF Moldova, aflata in sfera de influenta a lui Catalin Chelu, a obtinut al doilea profit in primul semestru, 19,6 milioane de euro, insa este ultima la active, cu un portofoliu de 425 de milioane de euro. Valoarea de piata a SIF Moldova este insa cu 46% mai mica decat valoarea activelor.
Cea mai mare valoare de piata o are in prezent SIF Oltenia (SIF5), unde Catalin Chelu isi imparte influenta cu Dinel Staicu, presedintele Consiliului de Administratie. SIF Oltenia, care a castigat 14,9 milioane de euro in primul semestru, valoreaza pe Bursa 360 de milioane de euro, in timp ce activele sale erau evaluate la sfarsitul lunii iunie la 638 de milioane de euro.
Valoarea activelor este calculata la sfarsitul fiecarei luni conform reglementarilor CNVM, pe baza pretului mediu de tranzactionare din ultimele trei luni, in cazul companiilor listate. Companiile nelistate sunt evaluate la valoarea contabila, detinerile SIF-urilor la BCR valorand mult peste 50 de milioane de euro, pret la care este trecuta in portofoliile acestora. De aici rezulta un discount al pretului din piata fata de valoarea reala a activelor.
"Cred ca SIF-urile vor recupera rapid decalajul dintre pretul din piata si valoarea activelor in momentul listarii BCR, care va avea loc anul viitor, conform spuselor oficialilor Erste", sustine Catalin Chelu.

Catalin Chelu: Vreau mai mult dinamism la SIF Moldova

Omul de afaceri Catalin Chelu a preluat functia de presedinte si director general al SIF Moldova (SIF2) in urma sedintei de miercuri a Consiliului de Administratie, dupa ce fostul presedinte, Sorin Turtoescu, s-a retras invocand motive de sanatate. Chelu, unul dintre cei mai influenti investitori in SIF-uri, spune ca vrea sa aduca mai mult dinamism in conducerea SIF Moldova si sa schimbe mentalitatea angajatilor.
"As vrea dinamism, o viteza mai mare in desfasurarea procedurilor. Vreau sa simplific structura luarii deciziilor, care este in prezent destul de stufoasa, si sa creez mutatii la nivelul increderii si mentalitatii angajatilor", a declarat Chelu. Chelu este al doilea investitor care preia conducerea unei societati de investitii financiare (SIF) dupa Dinel Staicu, numit la conducerea SIF Oltenia (SIF5) in 2006. Numirea sa la conducerea SIF Moldova trebuie sa fie insa validata si de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Catalin Chelu, care detinea la sfarsitul anului trecut pachete cuprinse intre 0,9% si 1,2% din actiuni la toate cele cinci SIF-uri, este unul dintre cei mai mari investitori locali de pe Bursa.
El mai detine, direct si indirect, pachete semnificative de actiuni la cel putin zece companii listate pe Bursa si de pe piata RASDAQ, dintre care cele mai importante sunt Altur Slatina (ALT), Mecanica Rotes Targoviste (METY), Celule Electrice Bailesti (CLEL) si Vulturul Comarnic (VULT). Majoritatea companiilor sale detin portofolii de actiuni listate avand si participatii la SIF-uri. La sfarsitul lui 2006, Chelu a incercat sa listeze la Bursa cea mai importanta companie a sa, operatorul de televiziune prin cablu CCC Blue Telecom, insa oferta publica a esuat.

SIF Banat-Crisana (SIF1), cu active de 473 mil. euro, este controlat de un grup de investitori din jurul Bancii Transilvania, care detineau anul trecut peste 7% din actiuni.
SIF Moldova (SIF2) se afla sub controlul omului de afaceri Catalin Chelu, care a preluat functiile de presedinte si director general. Desi omul de afaceri detine in mod direct mai putin de 1% din
actiuni, el controleaza cel putin doua porturi in CA.
SIF Transilvania (SIF3), cu cele mai mari active (662 mil. euro) este controlat de catre un grup de investitori concentrat in jurul managerilor societatii si a unor companii pe care SIF3 le controleaza.
La SIF Oltenia (SIF5), cel mai valoros de pe Bursa, cu o capitalizare de 360 mil. euro, cei mai influenti investitori sunt Dinel Staicu, presedintele CA,
si Catalin Chelu. Staicu a preluat conducerea SIF5 in 2006, in urma unui conflict cu vechea conducere a societatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO