Burse - Fonduri mutuale

Aveţi pensie privată la Eureko? Vedeţi aici portofoliul complet al fondului de pensii Eureko

Aveţi pensie privată la Eureko? Vedeţi aici portofoliul complet al fondului de pensii Eureko

Autor: Roxana Pricop

05.05.2011, 11:27 1112

Fondul de pensii private Eureko este unul dintre cele mai marifonduri de pensii cu active nete de 237 milioane de lei de la unnumăr de peste 340.000 de participanţi.

În 2010, fondul Eureko a înregistrat un randament de 13,75%.

Cei peste 340.000 de participanţi la fondul de pensii privateEureko sunt acţionari indirecţi la cel mai mare grup minier dinlume Rio Tinto şi la gigantul alimentar Nestlé.

Ei au împrumutat statul român cu 155 milioane de lei şi cu alte9,9 milioane de lei băncile britanice LLoyds TSB sau Royal Bank ofScotland..

Principalele investiţii ale fondului sunt instrumentele de venitfix care au atras peste 80% din activele de 237,6 mil. lei lafinele anului trecut.

La categoria instrumentelor cu venit fix conduc titlurile destat româneşti care au atras 65% din active, urmate la maredistanţă de obligaţiunile emise de grupurile britanice LLoyds TSBşi Royal Bank of Scotland cu o pondere cumulată de 4,2% din active,obligaţiunile emise de BCR (1,9%), precum şi obligaţiunile emise debăncile de investiţii BEI şi BERD (câte 1,5% din active).

La finele anului trecut, aproape 2% din activele fondului aufost investite în obligaţiunile emise de municipalităţile locale(Bucureti, Iaşi şi Alba Iulia). Fondul mai deţine în portofoliuobligaţiuni emise de Grecia (0,9% din active).

Expunerea pe acţiuni a fondului era de 9,9% la 31 decembrie2010. Cele mai mari plasamente ale fondului sunt pe Bursa de laBucureşti, în acţiuni BRD, Petrom, Banca Transilvania şi Transgaz.Pe bursele străine, fondul a investit în acţiunile companieiNestlé, ale companiei austriece de investiţii imobiliare AtriumReal Estate, ambele cu activităţi în România, precum şi îngrupurile miniere Anglo American PLC, Rio Tinto şi BHP Billiton.Prin investiţiile făcute de fondul de pensii pe bursele locale şistrăine, participanţii au devenit indirect acţionari la acestecompanii.

"Per total, aşa cum am prognozat, portofoliul extern de acţiunia adus cel mai mare randament anul trecut. La nivel individual,cele mai bune preformanţe au fost furnizate de acţiuni precumTransgaz şi Transelectrica din piaţa locală şi acţiunile dinsectorul minier din portofoliul extern, Xtrata, Rio Tinto", a spusRadu Crăciun, director de investiţii la Eureko SAFPP, divizia deadministrare a fondurilor de pensii a companiei Eureko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO