Burse - Fonduri mutuale

Aveţi pensie privată la Generali? Vedeţi aici portofoliul complet al fondului de pensii Aripi

Portofoliile detaliate ale fondurilor de pensii administrate privat. Aflaţi aici la ce companii locale sau străine sunteţi acţionari

Sute de mii de români acţionari fără să ştie la BMW, Mercedes, Orange, Louis Vuitton, Metro sau Carrefour

Autor: Roxana Pricop

05.05.2011, 11:11 2437

Fondul de pensii Aripi administrat de Generali este al treileacel mai mare fond din piaţă, cu active nete de 350 mil. lei lafinele anului trecut.

În 2010, fondul Aripi a obţinut un randament de 15,1%.

Fondul avea investiţii în acţiuni în valoare de 51 milioane delei la finele anului trecut.

Investiţiile pe Bursa de la Bucureşti erau în valoare de aproape36 mil. lei iar plasamentele în acţiuni ale companiilor listate pepieţele externe se ridicau la peste 15 mil. lei.

Cele mai mari trei deţineri străine erau: Erste Bank (Austria,cu 1,21% din active), Siemens şi Basf (Germania cu peste 0,3%), darportofoliul de acţiuni străine cuprindea în total 35 de companii,majoritatea din Germania sau Franţa.

Fondul a mai investit şi în acţiuni Daimler (producătorulMercedes), BMW, Deutsche Bank, Louis Vuitton, dar şi la Carrefour,Metro sau France Telecom (Orange).

Pe Bursa de la Bucureşti, cele mai importante investiţii erauacţiunile Petrom, SIF Oltenia şi SIF Moldova, însă fondul ainvestit peste un milion de lei în acţiunile companiilor Transgaz,Transelectrica, Banca Transilvania, Biofarm şi Antibiotice.

"Atunci când luăm decizia de investiţiei, mai întâi analizămregiunea, apoi sectorul de activitate şi mai apoi compania. Cred cătoţi directorii de investiţii îşi doresc să investească localactivele fondurilor de pensii, însă piaţa locală nu oferă sub nicio formă diversificare sectorială şi nici lichidiate. Multe dintrefondurile de pensii sunt aproape de pragul limită de deţinere laSIF-uri. Aşteptăm de ani de zile listarea BCR, dorim ca statul săse grăbească şi să înceapă ofertele secundare la Transgaz şiTranselectrica. Ne-am fi dorit şi Romgaz pe Bursă anul acesta", aspus Anne-Marie Mancaş, director de investiţii al Generali Fond dePensii.

Cele mai mari investiţii ale fondului Aripi erau titlurile destat emise de Ministerul Finanţelor, în care fondul avea investite216 milioane de lei la finele anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO