Burse - Fonduri mutuale

Avicola Slobozia a renunţat la delistare şi vrea pe AeRO

Avicola Slobozia a renunţat la delistare şi vrea pe AeRO

Autor: Radu Bostan

15.07.2015, 00:03 498

Producătorul de carne de pasăre Avicola Slobozia (AVSL), firmă cu capitalizarea de 22 milioane de lei, a renunţat la planul de delistare de pe RASDAQ şi va încerca să se transfere pe piaţa alternativă, AeRO. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) l-a sancţionat însă pe directorul companiei pentru că s-a răzgândit şi nu a mai răscumpărat titlurile acţionarilor minoritari.

Acţionarul principal al Avicola, cu o cotă de aproape 80%, este Dumitru Stănoiu, preşedintele şi directorul general. Deşi iniţial acesta a propus şi votat pentru retragerea companiei de pe bursă, ulterior el a cerut anularea hotărârii după ce a sesizat că firma şi-ar epuiza lichidităţile pentru a cumpăra acţiunile minoritarilor care au votat împotrivă.

Avicola nu a comunicat preţul de retragere care ar fi fost plătit acţionarilor minoritari, dar suma totală ar fi depăşit probabil câteva sute de mii de lei, având în vedere cotaţia din piaţă a acţiunilor AVSL şi faptul că peste 100.000 de acţiuni (4,3% din capital) ar fi trebuit răscumpărate.

ASF a considerat că Stănoiu a încălcat drepturile acţionarilor minoritari, atât prin necomunicarea preţului de retragere, cât şi prin convocarea adunării generale cu scopul de a abandona cu totul ideea delistării. Stănoiu a primit o amendă de 10.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO