Burse - Fonduri mutuale

Cine sunt avocaţii despre care Fondul Proprietatea spune că i-au interzis să dezvăluie numele băncilor angajate pentru listarea Hidroelectrica: Filip & Company şi Linklaters LLP. De ce trebuie să fie ţinute la secret numele băncilor care vor lucra la cea mai mare listare din istoria României?

Cine sunt avocaţii despre care Fondul Proprietatea spune...

Autor: Liviu Popescu

08.09.2022, 19:03 862

“Există anumite restricţii juridice impuse de avocaţi, care ne împiedică să menţionam numele băncilor. Altfel, noi vi le-am fi spus”, este răspunsul transmis de Fondul Proprietatea, la care 7,6 milioane de salariaţi români au 30% fiind cei mai mari investitori prin Pilonul II, la solicitarea prin care ZF a cerut numele băncilor angajate pentru listarea Hidroelectrica. 

Solicitarea ZF a fost transmisă la câteva minute după ce Fondul Proprietatea a anunţat printr-un comunicat că a angajat consorţiul de listare pentru cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni din istoria României “compus din bănci de investiţii internaţionale, regionale şi locale”. FP nu a oferit niciun nume.

Potrivit raportului semestrial, Fondul este asistat de Filip & Company şi Linklaters LLP pentru partea juridică a tranzacţiei. Rotschid, cea mai influentă bancă din lume, este consultant pe partea de equity, care nu este acelaţi lucru cu banca din consorţiul de listare. 

Hidroelectrica va folosi în procesul de IPO, consilierul juridic Dentons Europe – Zizzi – Caradja & Asociaţii pentru partea juridică şi STJ Advisors pentru partea de equity, pe care i-a selectat deja în legătură cu planul iniţial de listare.

Fondul deţine în prezent 19,94% din capitalul social emis al Hidroelectrica, reprezentând aproximativ 77,2% din VAN-ul FP la sfârşitul lunii iulie 2022. Potrivit FP, pe măsură ce şi când vor exista informaţii relevante, alte rapoarte curente cu informaţii suplimentare vor fi publicate.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al ţării şi cea mai profitabilă companie din portofoliul statului român, a încheiat primul semestru din 2022 cu venituri de 4,7 mld. lei, în creştere cu 48% faţă de aceeaşi perioadă din 2021 în timp ce profitul net s-a majorat cu 56% la 2,6 mld. lei. Astfel perla energiei româneşti a avut o marjă de profitabilitate de 55%.

„Numirea băncilor de investiţii este o etapă cheie şi suntem foarte mulţumiţi că a fost atinsă în procesul de IPO al Hidroelectrica. Credem cu tărie că IPO-ul şi listarea ulterioară a companiei vor aduce beneficii semnificative pieţei de capital româneşti şi ţării în ansamblu, având în vedere că are un mare potenţial de a atrage investitori locali şi străini importanţi pentru liderul românesc în producţia de energie electrică, una dintre companiile cheie din sectorul energetic din România. Încurajăm toate părţile implicate să continue colaborarea pentru a se asigura că atât oferta publică iniţială, cât şi listarea la bursă sunt finalizate fără întârziere”, spune Ilinca von Derenthall, Preşedinte al Comitetului Reprezentanţilor FP.

 
 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO