Burse - Fonduri mutuale

Azomures: 20 mil. euro profit in trei luni

19.02.2008, 20:50 51

Producatorul de ingrasaminte chimice Azomures Targu-Mures a trecut anul trecut pe profit, cu un castig net de 60 milioane de lei (17,9 mil. euro), iar veniturile au crescut cu 21,3%, la 914 mil. lei (274 milioane euro), potrivit datelor transmise Bursei de Valori. Compania a consemnat in 2006 pierderi de peste un milion de lei si venituri de 753,3 mil. lei.
Profitul companiei constituie o surpriza, mai ales ca societatea anuntase o pierdere de circa 2 milioane de euro dupa primele trei luni. Castigul companiei in ultimul trimestru a fost astfel de 20 mil. euro. Raportul transmis de Azomures nu contine date privind provenienta profitului: activitatea operationala sau cea financiara.
Cheltuielile combinatului chimic au avansat anul trecut cu 11%, la 842,8 milioane de lei, de la nivelul de 754 milioane de lei din 2006. Cifra de afaceri a Azomures a crescut cu 15,6%, de la 709,3 milioane de lei in 2006 la 820,6 milioane de lei.
Azomures a fost privatizat in 1998, actionarul majoritar fiind Transworld Fertilizers Holding - Luxemburg.
Compania a reusit sa faca profit anul trecut in ciuda cresterii pretului la gaze naturale pe piata anul trecut, acestea fiind principala materie prima in productia de ingrasaminte chimice. De altfel omul de afaceri Ioan Niculae, principalul jucator pe piata interna a ingrasamintelor chimice, a anuntat la inceputul acestui an ca va inchide cele cinci combinate chimice pe care le detine din cauza faptului ca productia de ingrasaminte a devenit neprofitabila pe fondul scumpirii gazelor.
Azomures este detinut de compania cu capital turcesc Transworld Fertelizers Holding inregistrata in Luxemburg. Principalul actionar minoritar este Fondul Proprietatea cu o participatie de 7,7%. La Bursa compania are o capitalizare de 28 miloane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO