• Leu / EUR4.7612
  • Leu / GBP5.3976
  • Leu / USD4.2560
Burse - Fonduri mutuale

Balbele statului la Fondul Proprietatea lasa ANRP fara bani de despagubiri

Balbele statului la Fondul Proprietatea lasa ANRP fara bani de despagubiri

Mircea Ursache, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, spune ca deblocarea situatiei depinde de adoptarea in Parlament a amendamentului privind reducerea capitalului social al fondului

Cele 180 milioane de lei (42,8 mil. euro) care i se cuvin Ministerului Finantelor Publice in calitate de actionar majoritar al FP reprezinta principala resursa de despagubiri pentru Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in conditiile in care alocarea de sume pentru despagubiri de la bugetul de stat ar pune in pericol situatia deficitului bugetar agreat pentru imprumutul FMI.

Reducerea capitalului social al fondului de la 14,24 mld. lei pana la 10,5 mld. lei - conditia necesara pentru inceperea distribuirii de dividende - nu a fost inca aprobata de Parlament, desi inca din primavara acestui an conducerea Fondului a prezentat reprezentantilor Finantelor si Guvernului situatia existenta.

Astfel, persoanele ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist si care trebuia sa isi incaseze in numerar despagubirile inca de anul trecut se tem ca vor mai avea de asteptat inca multi ani de acum incolo. Pe de alta parte, listarea Fondului Proprietatea, prin care statul intentioneaza sa obtina restul de bani necesari pentru despagubiri, este amanata de la un an la altul.

 

Despagubitii si-au pierdut rabdarea

Angelica Budoi, 52 de ani, este din Arad si traieste din agricultura. Ea isi pune sperantele ca incasarea celor 85.000 de lei, care i se cuvin drept despagubiri, o vor scoate din impasul financiar in care se afla.

"Pe lista de asteptare, am numarul de ordine 8.121, iar acum s-au facut despagubiri pana la 3.183. In toamna anului trecut cand am primit numarul se ajunsese cu despagubirile la 2.700. Vreau sa stiu ce se intampla la Fondul Proprietatea, de ce nu se listeaza. Nu inteleg de ce despagubirile se fac atat de greu. Am mare nevoie de acesti bani", spune ea.

Ea marturiseste ca lipsa de transparenta de care dau dovada autoritatile responsabile de acordarea despagubirilor o fac sa simta inca efectele regimului comunist.

Proprietarii ale caror bunuri au fost nationalizate si care detin titluri de despagubire au depus la ANRP dosarele pentru acordarea despagubirilor in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.

Despagubirile in numerar de maximum 250.000 de lei se platesc intr-o singura transa, cele de pana la 500.000 se platesc in doua transe, iar persoanele cu despagubiri de peste 500.000 de lei primesc numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.

Pe site-ul ANRP nu sunt puse la dispozitie informatii privind numarul de dosare solutionate pana in prezent, iar oficialii Autoritatii nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Cristian Varban, din Bucuresti, detine 300.000 de actiuni FP si asteapta de aproape un an si jumatate sa primeasca 250.000 de lei in numerar drept despagubiri. El este destul de pesimist privind posibilitatea de a-si incasa banii anul acesta.

"ANRP lucreaza in prezent la 60.000 de dosare. Daca este sa luam in calcul ritmul de solutionare de anul trecut, respectiv de 4.000 de dosare, ar insemna ca procesul de despagubire sa dureze inca 15 ani, fara a pune la socoteala dosarele pe care ANRP trebuie sa le primeasca de la administratiile locale", spune el.

Solutionarea unui dosar nu garanteaza insa ca persoana in cauza va incasa in numerar despagubirile, ci doar stabileste cuantumul si modul de despagubire.

 

Dividendele Fondului Proprietatea, blocate in Parlament

"Parlamentul inca nu a aprobat cele doua amendamente privind reducerea capitalului social care fac posibila distribuirea de dividende. Iata de ce a aparut blocajul la ANRP. Daca in jur de 1 octombrie aceste amendamente sunt aprobate, in cel mai scurt timp va fi convocata AGA, si cel tarziu pe 15 octombrie vom avea varsate dividendele in contul actionarilor", spune Mircea Ursache, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea.

Daniela Lulache, directorul general al FP, spunea in luna martie ca daca aprobarea noii politici contabile si reducerea capitalului social nu vor intampina obstacole, Fondul ar putea incepe distribuirea dividendelor din luna august sau septembrie.

Fondul Proprietatea are in conturi peste un miliard de lei in prezent, bani cu care ar putea sa plateasca dividendele cuvenite actionarilor, insa deocamdata legea nu-i permite.

 

CEZ a plusat cu 20% oferta pentru fosta Electrica Oltenia

 

  • Oferta finala a companiei energetice CEZ pentru participatiile detinute de Fondul Proprietatea la fosta Electrica Oltenia este de 229,6 mil. euro, cu 20% mai mare decat propunerea intiala.
  • Potrivit draftului final al contractului publicat pe site-ul FP, conducerea Fondului Proprietatea a acceptat oferta CEZ de 229,6 mil. euro pentru participatiile detinute la fosta Electrica Oltenia (in prezent cate 30% din CEZ Distributie si CEZ Vanzare). Pretul oferit de CEZ pentru fiecare actiune detinuta de FP la CEZ Distributie si CEZ Vanzare este de 10,7 euro.
  • Oferta finala este cu 20% mai mare decat propunere initiala a CEZ, de 8,98 euro/actiune, in total de 192,6 mil. euro. Daca oferta finala va fi aprobata de actionari luni in cadrul AGA, Fondul ar putea incasa un profit brut de aproape 130 mil. euro. Profitul a fost calculat ca diferenta intre valoarea bruta contabila a celor doua participatii la sfarsitul lunii iunie, de 100,67 mil. euro, si oferta CEZ.
  • Pretul oferit de CEZ se incadreaza in estimarile facute de evaluatorul angajat de Fond, care plasau pretul pentru o actiune CEZ Distributie plus o actiune la CEZ Vanzare in intervalul de 8,22-11,76 euro.
  • Prin vanzarea participatiilor la CEZ, disponibilitatile banesti ale FP aproape ca se vor dubla, de la 240 mil. lei la finele lunii iunie pana la 460 mil. lei, Fondul devenind astfel cea mai bogata companie din Romania.
  • In negocieri a fost implicata si casa de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii.
Cele mai citite ştiri
Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7612
Diferență: 0,0231
Ieri: 4.7601
Azi: 4.2560
Diferență: -0,4561
Ieri: 4.2755
Azi: 5.3976
Diferență: -0,1073
Ieri: 5.4034
Azi: 4.2429
Diferență: 0,1558
Ieri: 4.2363