Burse - Fonduri mutuale

Balbele statului la Fondul Proprietatea lasa ANRP fara bani de despagubiri

Balbele statului la Fondul Proprietatea lasa ANRP fara bani de despagubiri

Mircea Ursache, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea, spune ca deblocarea situatiei depinde de adoptarea in Parlament a amendamentului privind reducerea capitalului social al fondului

03.09.2009, 00:00 391

Cele 180 milioane de lei (42,8 mil. euro) care i se cuvin Ministerului Finantelor Publice in calitate de actionar majoritar al FP reprezinta principala resursa de despagubiri pentru Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in conditiile in care alocarea de sume pentru despagubiri de la bugetul de stat ar pune in pericol situatia deficitului bugetar agreat pentru imprumutul FMI.

Reducerea capitalului social al fondului de la 14,24 mld. lei pana la 10,5 mld. lei - conditia necesara pentru inceperea distribuirii de dividende - nu a fost inca aprobata de Parlament, desi inca din primavara acestui an conducerea Fondului a prezentat reprezentantilor Finantelor si Guvernului situatia existenta.

Astfel, persoanele ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist si care trebuia sa isi incaseze in numerar despagubirile inca de anul trecut se tem ca vor mai avea de asteptat inca multi ani de acum incolo. Pe de alta parte, listarea Fondului Proprietatea, prin care statul intentioneaza sa obtina restul de bani necesari pentru despagubiri, este amanata de la un an la altul.

 

Despagubitii si-au pierdut rabdarea

Angelica Budoi, 52 de ani, este din Arad si traieste din agricultura. Ea isi pune sperantele ca incasarea celor 85.000 de lei, care i se cuvin drept despagubiri, o vor scoate din impasul financiar in care se afla.

"Pe lista de asteptare, am numarul de ordine 8.121, iar acum s-au facut despagubiri pana la 3.183. In toamna anului trecut cand am primit numarul se ajunsese cu despagubirile la 2.700. Vreau sa stiu ce se intampla la Fondul Proprietatea, de ce nu se listeaza. Nu inteleg de ce despagubirile se fac atat de greu. Am mare nevoie de acesti bani", spune ea.

Ea marturiseste ca lipsa de transparenta de care dau dovada autoritatile responsabile de acordarea despagubirilor o fac sa simta inca efectele regimului comunist.

Proprietarii ale caror bunuri au fost nationalizate si care detin titluri de despagubire au depus la ANRP dosarele pentru acordarea despagubirilor in numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.

Despagubirile in numerar de maximum 250.000 de lei se platesc intr-o singura transa, cele de pana la 500.000 se platesc in doua transe, iar persoanele cu despagubiri de peste 500.000 de lei primesc numerar si actiuni la Fondul Proprietatea.

Pe site-ul ANRP nu sunt puse la dispozitie informatii privind numarul de dosare solutionate pana in prezent, iar oficialii Autoritatii nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Cristian Varban, din Bucuresti, detine 300.000 de actiuni FP si asteapta de aproape un an si jumatate sa primeasca 250.000 de lei in numerar drept despagubiri. El este destul de pesimist privind posibilitatea de a-si incasa banii anul acesta.

"ANRP lucreaza in prezent la 60.000 de dosare. Daca este sa luam in calcul ritmul de solutionare de anul trecut, respectiv de 4.000 de dosare, ar insemna ca procesul de despagubire sa dureze inca 15 ani, fara a pune la socoteala dosarele pe care ANRP trebuie sa le primeasca de la administratiile locale", spune el.

Solutionarea unui dosar nu garanteaza insa ca persoana in cauza va incasa in numerar despagubirile, ci doar stabileste cuantumul si modul de despagubire.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO