Banca Comerciala Carpatica intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 28 mil. lei (6,7 mil. euro) prin aport in numerar din partea actionarilor, propunerea urmand a fi votata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din 18 iulie.
In urma operatiunii, capitalul social al bancii ar urma sa creasca cu 14%, la 229 mil. lei (55 mil. euro), ceea ce ar imbunatati indicatorii de solvabilitate ai bancii.
Bancile locale sunt nevoite sa se recapitalizeze prin infuzii de capital de la actionari, dupa ce cresterea creditelor neperformante a determinat pierderi si scaderea capitalurilor proprii, ceea ce a condus la o scadere a indicatorilor de solvabilitate. Cu aceeasi problema se confrunta si bancile din strainatate, care au fost supuse in ultimele luni unor stress-teste.
Limita minima pentru indicatorul de solvabilitate (raportul dintre fonduri proprii si active ponderate in functie de riscuri) stabilita de Banca Nationala este de 8%, incepand de la 1 septembrie aceasta urmand sa creasca la 10%.
Carpatica are in prezent un indicator de solvabilitate de 11,4%, potrivit reprezentantilor bancii.
Listata pe Bursa de la Bucuresti sub simbolul BCC, Carpatica este controlata de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea care detine 36,26% din capital, restul de capital fiind detinut de alti actionari. Carabulea va contribui la majorarea de capital cu 10,2 mil. lei (2,5 mil. euro).
"Propunerea de majorare a fost luata in urma unei analize derulate de Consiliul de Administratie si are drept scop asigurarea de capital in orice conditii de piata. Trebuie sa ne asiguram linistea si sa ne consolidam banca", a spus Ilie Carabulea.
La inceputul lunii aprilie, Carabulea declara ca este interesat de cooptarea unui partener in actionariatul bancii, care sa detina un pachet semnificativ de 20-30% din actiuni. In septembrie anul trecut au aparut primele informatii in piata conform carora Carabulea ar fi mandatat banca de investitii Rotschild pentru a cauta un investitor pentru banca din Sibiu.
Carpatica este o banca de talie medie si printre putinele cu capital autohton. Anul 2008 a fost unul dintre cei mai dificili pentru banca cu sediul central in Sibiu, profitul marcand o scadere de aproape 12 ori fata de rezultatul din anul precedent, pana la o valoare bruta de 781.000 lei. Cu toate acestea, banca si-a bugetat pentru anul acesta un profit brut de 8 mil. lei, de peste opt ori mai mare fata de castigul obtinut anul trecut.
In primul trimestru al anului, Carpatica a raportat o pierdere de 11,6 mil. lei (2,7 mil. euro), provocata integral de provizioanele constituite de banca si care s-au ridicat la 11,7 mil. lei (2,7 mil. euro). Pe de alta parte, activele bancii au inregistrat in primele trei luni ale anului o crestere de 16,5%, pana la 2,6 mld. lei.
Actiunile Carpatica au incheiat sedinta de tranzactionare de ieri in crestere cu 2%, pana la un pret de 0,102 lei/titlu, raportand o capitalizare bursiera de 205,3 milioane lei. Indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, a crescut ieri cu 1,5%.
Alaturi de Carpatica, si alte mari banci din sistem iau in calcul solutia majorarii de capital. Manfred Wimmer, directorul financiar al Erste Group-actionarul majoritar al BCR, a declarat ca nu exclude o majorare de capital la BCR. De asemenea, BERD, care detine 14,97% din capitalul social al Bancii Transilvania, s-a aratat interesata de cresterea participatiei, la sfarsitul anului trecut aparand informatii ca BERD va participa cu 50 mil. euro la majorarea de capital al Bancii Transilvania.