Burse - Fonduri mutuale

Banca Carpatica sprintează pe bursă, vineri dimineaţă, după decizia de joi a acţionarilor

Banca Carpatica sprintează pe bursă, vineri...

Autor: Monica Juganaru

11.04.2014, 11:06 1308

Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au crescut cu 8,55% la începutul sesiunii de vineri, după ce acţionarii au aprobat joi propunerea managerilor de a analiza oportunitatea unei fuziuni a instuţiei de credit.

Propunerea de împuternicire a Directoratului de a analiza şi identifica "eventuale oportunităţi de dezvoltare a băncii prin realizarea unei fuziuni şi, în cazul în care există o astfel de oportunitate, pentru a întocmi proiectul de fuziune" a fost aprobată cu 99% din voturile valabil exprimate, potrivit raportului curent privind hotărârile AGA transmis Bursei de Valori.

BNR a suspendat, la jumătatea lunii martie, dreptul de vot pentru principalul acţionar al băncii, Ilie Carabulea, aflat în arest preventiv, dar şi pentru Corneliu Tănase, care acţionează concertat cu Carabulea. Acţionarii au respins solicitarea înaintată de Ilie Carabulea şi Corneliu Tănase privind înlocuirea conducerii executive.

În jurul orei 10:30, acţiunile BCC erau tranzacţionate la un preţ de 0,0673 lei, cu 8,55% peste nivelul de referinţă. Rulajul era însă redus, de numai 189.000 lei.

După prima jumătate de oră de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,34%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,5% sub închiderea de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI era pe minus cu 0,41%. Indicele reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,32%, în timp ce indicele extins BET-BK a pierdut 0,11%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 1,08 milioane lei (242.000 de euro).

Bursele europene au deschis vineri în coborâre, din cauza temerilor investitorilor că acţiunile au crescut nejustificat de mult în raport cu perspectivele de profit, după scăderi puternice peste noapte pe bursa de la New York, în special în sectorul IT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO