Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania a raportat un profit record de 102 mil. euro

Banca Transilvania a raportat un profit record de 102 mil. euro
31.01.2008, 19:17 38

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare banca locala care nu se afla in proprietatea unui mare grup financiar, a obtinut anul trecut un profit net de 340 mil. lei (102 mil. euro), de 2,8 ori mai mare decat cel inregistrat in 2006.
Potrivit rezultatelor financiare preliminare, din profitul brut de 403,7 mil. lei (120 mil. euro), 173,5 mil. lei (52 mil. euro) reprezinta castigul obtinut din vanzarea BT Asigurari catre grupul francez Groupama, o tranzactie de 90 mil. euro.
Profitul operational, de peste 230 mil. lei (68,8 mil. euro), a depasit cu 44% nivelul bugetat.
"Al doilea semestru (din 2007 - n.red.) a fost mai bun decat primul si vrem sa continuam strategia de dezvoltare si crestere a profitului si in 2008. Pornim acest an de pe baze solide, in ceea ce priveste rezultatele financiare, portofoliul de clienti, capitalul si resursele", a declarat Robert Rekkers, directorul general (CEO) al bancii.
El sustine ca turbulentele din sectorul financiar international nu afecteaza activitatea bancii si ca aceasta dispune de resurse financiare suficiente pentru a-si continua politica de crestere.
Activele totale ale bancii au crescut anul trecut cu 71%, la 13,8 mld. lei (3,84 mld. euro), iar capitalurile proprii au inregistrat un avans de 54%, pana la 1,48 mld. lei (410 mil. euro). Pe baza activelor, Banca Transilvania ocupa la sfarsitul anului trecut locul al patrulea in sistemul bancar.
"Turbulentele internationale afecteaza sectorul financiar european, dar nu am vazut o influenta semnificativa in Romania. Noi avem o politica prudenta si nu ma tem ca vom avea probleme. Am luat unele masuri la nivelul creditarii persoanelor fizice si a IMM-urilor, in sensul in care suntem mai prudenti la termenii de aprobare a creditelor in euro si ne luam o marja de siguranta mai mare, dar nu am majorat costurile de creditare". La sfarsitul anului trecut, banca si-a constituit provizioane in valoare de 76,4 mil. lei (21 mil. euro), de doua ori mai mari decat cele de la sfarsitul lui 2006.
Portofoliul de credite s-a majorat cu 75%, la 8,56 mld. lei (2,37 mld. euro), din care 59% reprezinta credite acordate persoanelor juridice, iar 41% sunt credite pentru persoanele fizice. Resursele atrase de la clienti au avansat cu aproape 82%, la 10,58 mld. lei (2,93 mld. euro).
Investitiile au totalizat anul trecut 85 mil. lei (25,4 mil. euro), fiind deschise 116 unitati noi. Reteaua teritoriala a ajuns la 457 de locatii, iar numarul de angajati a crescut cu 1.300, la peste 5.800.
Ca surse de finantare, Banca Transilvania mizeaza in continuare pe sprijinul institutiilor financiare internationale, dupa ce anul trecut a obtinut finantari totalizand 105 mil. euro de la BERD, EFSE si ABN Amro Bank Romania. Banca si-ar putea continua finantarea prin intermediul pietei de capital, prin majorari de capital. In ultimii ani, cea mai mare parte a profitului bancii a fost reinvestit, fiind incorporat in capitalul social. Principalii actionari ai bancii sunt BERD, cu 15% si Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie, cu o participatie de 5%.
Intrebat daca politica de distribuire de actiuni gratuite va continua si in acest an, Rekkers a precizat ca aceasta nu s-a discutat inca in Consiliul de Administratie.
"Personal, din punctul de vedere al investitorului, as prefera continuarea acestei politici de acordare a actiunilor gratuite, care a fost apreciata de piata de capital si este mai atractiva din punct de vedere fiscal", a precizat Rekkers. El detine un pachet de 0,65% din actiunile bancii.
Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au urcat ieri cu 4% inaintea anuntarii rezultatelor financiare, capitalizarea bancii fiind de 1,23 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO