Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania şi BRD, la minimele din 2016 încoace: “Prima dată au scăzut preţurile acţiunilor, apoi, în cazul BRD, perspectiva de rating a fost înrăutăţită din cauza taxei pe active. Urmează să vedem acum, după primul trimestru, efectul în rezultatele financiare”

Banca Transilvania şi BRD, la minimele din 2016...

Autor: Liviu Popescu

28.01.2019, 18:16 1481

Banca Transilvania şi BRD, cele mai tranzacţionate acţiuni de la bursa românească, se tranzacţionează la minimele din 2016 încoace în condiţiile în care banca de la Cluj a pierdut 7% din valoare în două şedinţe de tranzacţionare, iar BRD are un minus de 6%, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor BVB.

Agenţia de rating Fitch a anunţat vineri că a înrăutăţit perspectivele pentru BRD de la stabil la negativ ca urmare a ordonanţei 114 a Guvernului Dăncilă care impune taxe pe active bancare. Pe de altă parte pentru Banca Transilvania, agenţia a menţinut ratingul de BBĂ cu perspectivă stabilă.

O scădere a ratingului ori a perspectivei de rating se materializează în general într-o creştere a costului de finanţare, decizia agenţiei Fitch fiind un efect al ordonanţei 114 a Guvernului Dăncilă.

“Prima dată au scăzut preţurile acţiunilor, apoi, în cazul BRD, perspectiva de rating a fost înrăutăţită din cauza taxei pe active. Urmează să vedem acum, după primul trimestru, efectul în rezultatele financiare. Aşa cum este acum cunoscută această taxa, profitul celor două banci va suferi o ajustare semnificativa”, spune brokerul Simion Tihon de la Prime Transaction pentru ZF.

În şedinţa de tranzacţionare din 28 ianuarie, Banca Transilvania s-a depreciat cu 4% pe un rulaj de tranzacţionare de aproape 10 mil. lei, în timp ce BRD a închis în scădere cu 2,9% cu aproape 4 mil. lei. Spre comparaţie indicele principal BET a pierdut 0,7% şi este la un pas de a intra sub pragul de 7.000 de puncte.

Primele indicaţii din partea guvernului, transmise prin intermediul consilierului Darius Vâlcov, sunt acelea că taxa pe active bancare, denumită iniţial de lăcomie, se aplică de patru ori pe an, şi nu anual, aşa cum sperau participanţii la piaţăşi implicit investitorii.

Cele mai „darnice“ cu bugetul de stat sunt Banca Transilvania şi BRD, potrivit rezultatelor la nouă luni din 2018, iar în ceea ce priveşte companiile de energie, modificările fiscale se aplică asupra întregului lanţ din acest sector al indicelui bursier BET.

Conform unor calcule ale Tradeville, sectorul bancar, reprezentat în BET de către TLV si BRD, va plăti taxe aferente activelor financiare de aproximativ 1,4 miliarde de lei, impozitul datorat de Banca Transilvania fiind echivalentul a 62% din profitul înregistrat în primele nouă luni din 2018, în timp ce impozitul datorat de BRD este echivalentul a 56% din profitul la nouă luni 2018.

 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO