Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, încheie 2022 cu un profit net de 2,5 mld lei, mai mare cu 23% faţă de anul precedent, şi cu active de 140,5 mld. lei la nivel de grup

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România,...

Autor: Liviu Popescu

24.02.2023, 18:11 4848

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare instituţie de credit din România, a raportat pentru 2022 un profit net de 2,5 mld. lei la nivel de grup, în creştere cu 23% faţă de anul 2021, în timp ce activele s-au majorat cu 6% la 140,5 mld. lei. Pe de altă parte, veniturile operaţionale au urcat de la 4,9 mld. lei la 6,3 mld. lei.

“A fost un an foarte complicat, marcat de războiul din Ucraina şi de multiple incertitudini în plan economic, generate de inflaţie şi de criza energetica. În pofida acestui context dificil, economia României a traversat bine aceasta perioadă. În ceea ce ne priveşte, am continuat să fim cel mai mare finanţator din România şi cel mai mare partener al programelor guvernamentale lansate în 2022”, spune Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administraţie, Banca Transilvania.

“Am continuat, de asemenea, să investim în tehnologie, digitalizare şi infrastructură şi am consolidat poziţia băncii şi a Grupului BT pe piaţa locală. Rezultatele financiare confirmă aşteptările noastre şi sunt baza planurilor ambiţioase pentru viitor. Suntem atenţi şi preocupaţi de evenimentele geopolitice şi macroeconomice, dar în acelaşi timp deschişi şi la eventuale oportunităţi”.

Activele grupului au ajuns la finalul anului trecut la 140,5 miliarde lei. Creditele au crescut până la 68 miliarde lei, iar depozitele au ajuns la 119,7 miliarde lei, din care 79,9 miliarde lei sunt ale clienţilor persoane fizice, iar 39,85 miliarde lei, ale persoanelor juridice.

“Conducerea băncii va propune Consiliului de Administraţie o alocare a profitului aferent 2022 pentru capitalizarea băncii în cuantum de peste 900 milioane de lei, restul fiind alocat constituirii de rezerve din rezultatul reportat. Propunerea este în concordanţă cu recomandările de prudenta ale Comitetului National de Supraveghere Macroprudenţială şi ale Băncii Naţionale a României, având în vedere contextul internaţional volatil şi provocările interne. Astfel, profitul aferent anului 2022 este folosit pentru susţinerea creditării şi dezvoltării economiei româneşti în perioada următoare”.

Profitul net consolidat al grupului este de 2.488,4 milioane lei, din care cel al băncii, de 2.178 milioane lei. Profitul operaţional al băncii a crescut la 2.698,7 milioane lei. Eficienţa operaţională a băncii, reflectat de raportul cost/venit, s-a păstrat la nivelul confortabil de 49,7%.

Banca Transilvania are 14 mld. lei capitalizare după o scădere de 15% a preţului acţiunilor în ultimele 12 luni. Din acţionariatul băncii fac parte toate cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, SIF-uri, Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, şi alţi investitori. În 2022 Banca Transilvania a fost cea mai tranzacţionată acţiune de la Bursa de Valori Bucureşti.

Rata expunerilor neperformante este de 2,44% la 31 decembrie 2022, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 195%. Solvabilitatea BT, cu profit inclus, este de 21,62%, iar fară profitul aferent anului 2022, este de 19,26%.

 

Banca spune că a finanţat companii cu 19,8 miliarde lei şi persoane fizice cu 8,2 miliarde lei şi că a acordat peste 260.000 de credite anul trecut şi a ajuns la peste 1,14 milioane de credite în sold.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO