Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania, plus 8,7% în această săptămâna, una dintre cele mai bune de la începutul anului 2020. Acţiunile băncii au ajuns la 2,5 lei pe unitate şi mai au nevoie de 3,66% pentru a intra pe plus faţă de începutul anului

Banca Transilvania, plus 8,7% în această săptămâna,...

Autor: Liviu Popescu

11.09.2020, 18:10 1046

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare instituţie de credit din România în funcţie de activele gestionate, a închis şedinţa de tranzacţionare de vineri de la bursa românească la 2,5 lei pe acţiune, ceea ce înseamnă o apreciere de 8,7% în această săptămână, arată calculele realizate de ZF. Astfel banca de la Cluj a câştigat 1 miliard de lei în valoare de piaţă la aproximativ 13 miliarde de lei.

Vineri, acţiunile TLV s-au apreciat cu 4,6%, în cea mai bună şedinţă din 3 iunie 2020 încoace, arată datele ZF.

Pe 5 octombrie 2020 banca de la Cluj va avea data de înregistrare pentru acţionarii care vor să fie remuneraţi cu un dividend 0,115 lei pe acţiune din profitul pe 2019, echivalentul unui randament de circa 4,6% la preţurile curente de tranzacţionare.

Acest lucru înseamnă că ultima şedinţă pentru achiziţia de acţiuni TLV purtătoare de dividende este 1 octombrie. Ulterior, pe 18 octombrie 2020, banca de la Cluj va avea şi data de înregistrare pentru acţiunile gratuite, respectiv va acorda investitorilor o acţiune gratuită la fiecare 10 acţiuni deţinute, prin majorare de capital.

Cel mai probabil la raliul din ultimele săptămâni al băncii de la Cluj a stat şi faptul că în septembrie, odată cu promovarea efectivă a bursei româneşti, acţiunile TLV urmează să fie incluse în indicele FTSE Global Equity Index Series (GEIS), ca urmare a reclasificării României la statul de piaţă emergentă. Iar această includere, spun analiştii, va aduce o categorie nouă de investitori, vizibilitate dar şi lichiditate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO