Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania se prăbuşeşte la bursă la minimul din 2017. Guvernul intenţionează taxarea de patru ori pe an a activelor băncii, ceea ce reduce drastic profitabilitatea

Banca Transilvania se prăbuşeşte la bursă la minimul...

Autor: Liviu Popescu

14.01.2019, 13:52 3487

Banca Transilvania (TLV), cea mai tranzacţionată acţiune de la bursa românească, se tranzacţionează la 13:30 la 1,792 lei pe unitate, respectiv minimul din 2017 încoace, după o prăbuşire de 5,3% astăzi, potrivit datelor BVB.

Prăbuşirea vine ca urmare a faptului că Guvernul PSD intenţionează să taxeze trimestrial activele băncilor, şi nu anual, ceea ce erodează drastic profibailitatea nu doar a băncii de la Cluj, ci a întregului sistem bancar din România.

Taxa pe activele bancare se va calcula şi se va plăti trimestrial, ceea ce înseamnă că la cotaţia medie a Robor din ultimul trimestru al anului trecut, rata anuală a taxei se va situa la 1,2%, a afirmat pentru ZF Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dancilă. În aceste condiţii, băncile locale ar urma să plătească în contul taxei pe active circa 5 miliarde de lei în 2019, potrivit calculelor ZF.

Valoarea medie a ROBOR în ultimele trei luni din 2018 s-a situat la 3,17% pe an, nivel care corespunde unei taxe pe activele bancare de 0,3%. Cum taxa se aplică trimestrial rata anuală  a taxei este de 1,2%. Iniţial, băncile au interpretat că taxa se calculează anual şi doar se plateste trimestrial.

Guvernul a introdus de la 1 ianuarie 2019 o taxă pe activele bancare denumită iniţial “de lăcomie”, în urma căreia instituţiile de credit din România sunt impozitate diferenţiat în funcţie de nivelul dobânzii Robor.

Taxarea trimestrială ar determina instituţia de credit de la Cluj să plătească un impozit de 776 mil. lei. Spre comparaţie la nouă luni din 2018, Banca Transilvania a raportat un profit net de 979 mil. lei.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO