Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania şi BRD au plătit 65 mil. lei, respectiv 30 mil. lei, sub forma noului impozit pe cifra de afaceri, adică 7% şi 9% din profiturile nete raportate în T1

Banca Transilvania şi BRD au plătit 65 mil. lei,...

Autor: Liviu Popescu

20.05.2024, 07:00 1204

Banca Transilvania (simbol bur­sier TLV) şi BRD Soc Gen (BRD), cele două instituţii bancare ale căror acţiuni intră în structura indicelui de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti, au plătit cumulat 100 mil. lei sub forma noului impozit de 2% din cifra de afaceri, introdus de la 1 ianuarie 2024, potrivit calculelor realizate de ZF din raportările trimestriale ale celor două bănci.

Astfel, Banca Transilvania a plătit 65 mil. lei, echivalentul a 7% din profitul net individual de 913 mil. lei raportat în T1/2024, în timp ce BRD a plătit 30,4 mil. lei, adică 9,4% din câştigul de 322 mil. lei.

„Impozitul pe cifra de afaceri de 2% în primii doi ani se va calcula asupra veniturilor care sunt raportate la BNR, respectiv asupra cifrei de a­fa­ceri reale. Noua impozitare se va aplica, astfel, tuturor veniturilor ope­raţionale ale băncilor, din care nu vor fi scăzute cheltuielile cu dobânzile, comisioanele, personalul şi altele. Un alt aspect important care merită men­ţionat este că impozitul pe cifra de afaceri se va plăti trimestrial, printr-o declaraţie fiscală nouă, iar cheltuiala cu acest impozit nu va fi deductibilă la calculul impozitului pe profit. După primii doi ani de la intrarea în vigoare a noului impozit, cota va scădea la 1% şi se va plăti cel puţin încă doi ani“, potrivit unei analize realizate de PwC în toamna anului trecut. Veni­turile operaţiona­le ale băncii de la Cluj au fost de 1,9 mld. lei, iar cele ale BRD de 941 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24