Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania vrea să atragă până la 1 miliard de euro de la investitori printr-un program de emisiuni de obligaţiuni

Banca Transilvania vrea să atragă până la 1 miliard...

Autor: Tibi Oprea

18.09.2022, 00:00 14975

Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania (simbol bursier TLV), cea mai mare instituţie de credit din România, a convocat acţionarii în data de 18 octombrie 2022 pentru a cere aprobarea unui program de emisiuni de obligaţiuni corporative, denominate în euro şi/sau lei şi/sau valută, după caz, în condiţiile pieţei în ceea ce priveşte rata dobânzii, cu o scadenţă de maximum 10 ani şi cu frecvenţa cuponului anuală sau semianuală, potrivit convocatorului publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel, banca de la Cluj vrea să atragă maximum 1 miliard de euro sau echivalent, pe baza unei structuri flexibile, prin mai multe emisiuni separate, derulate pe o perioadă de maximum 10 ani şi cu delegarea competenţelor privind stabilirea condiţiilor programului de emisiune către CA.

Al doilea punct de pe ordinea de zi a acţionarilor se referă la aprobarea desfăşurării unei oferte publice şi/sau plasamente private având a obiect obligaţiunile din prima tranşă, ofertă care va fi adresată investitorilor calificaţi şi/sau unui număr de până la 150 de persoane fizice şi juridice. Acestea vor fi listate ulterior pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti sau pe alte pieţe.

BT Capital Partners, divizia de brokeraj a băncii, ar urma să fie intermediar al ofertei.

Banca Transilvania are 13,8 miliarde de lei capitalizare, iar fondurile de pensii Pilon II, cei mai mari investitori ai Bursei locale, au 24% din capitalul social. Acţiunile TLV înregistrează o scădere de 15,5% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 1,6 miliarde de lei, conform datelor BVB.

Banca Transilvania a obţinut în primul semestru (S1) un profit net de 907 mil. lei, în uşoară creştere faţă de câştigul din S1/2021, iar profitul net consolidat al grupului BT a depăşit 1 mld. lei. Câştigul raportat de banca din Cluj a fost influenţat de ascensiunea veniturilor în condiţiile majorării creditării.

Pentru S1/2021 banca raportase un profit de 901 mil. lei, astfel că în primul semestru din acest an câştigul a urcat cu 1%, până la 907 mil. lei, marcând cel mai bun câştig din S1 al Băncii Transilvania din ultimii 14 ani. Profitul net al întregului grup Banca Transilvania la 30 iunie, de 1,05 mld. lei, este mai mare cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021.

Banca Transilvania a reuşit să obţină în S1/2022 venituri operaţionale de 2,3 mld. lei, în creştere cu 7,7% comparativ cu încasările din S1/2021, în timp ce cheltuielile operaţionale s-au majorat cu un ritm dublu, de aproape 16%, până la 1,3 mld. lei.

La nivelul întregului grup BT veniturile operaţionale au crescut cu 17,6%, până la 2,8 mld. lei. Costul aferent contribuţiei Grupului BT la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare a crescut cu 71%, la 151 mil. lei, impactând negativ rezultatul semestrului, conform explicaţiilor transmise de bancă.

În prima jumătate a acestui an, soldul provizioanelor a crescut cu 7,4% şi a ajuns la 3,88 mld. lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2021, când a fost de 3,61 mld. lei. Costul riscului pe perioada primului semestru din 2022 a fost de 0,3%.

Soldul creditelor acordate de banca din Cluj a înregistrat în S1/2022 o creştere cu circa 41% faţă de nivelul din S1/2021, la 60,2 mld. lei.

În perioada ianuarie-iunie Banca Transilvania susţine că a acordat aproape 140.000 de credite persoanelor fizice şi companiilor, în valoare de 14,2 mld. lei.

În 2022, BT a transmis că a fost cel mai mare partener în programele guvernamentale IMM Invest şi AGRO IMM Invest, dar şi în alte scheme de garantare pentru IMM-uri lansate în 2022 (RURAL INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT), cu o valoare totală finanţată de peste 2,8 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO