Burse - Fonduri mutuale

Bancile au ajuns pe val dupa rezultatele financiare si anima piata

09.08.2007, 19:30 18

Bursa de la Bucuresti isi revine dupa corectiile din ultimele doua saptamani, sustinuta de rezultatele bune raportate de cele doua banci, BRD si Banca Transilvania, dar si de o calmare a situatiei de pe pietele internationale.
Indicii au inregistrat urcari sustinute de-a lungul sedintei, BET avansand cu 1,5%, iar societatile de investitii financiare castigand in medie 2,8%. Cotatiile isi revin rapid, ieri SIF Moldova sarind cu peste 5%, la fel si pretul actiunilor Broker Cluj. Cele doua titluri au fost printre cele mai afectate de corectia din ultima perioada.
"Daca piata va mai creste in urmatoarele sedinte, ceea ce vad foarte posibil, preturile se vor apropia din nou de maximele atinse in iulie. Atunci va aparea o noua situatie pentru ca multi dintre jucatori vor dori sa isi marcheze profitul", spune Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
La ora inchiderii editiei, Europa arata un tablou verde in ceea ce priveste indicii Burselor din regiune, iar americanii deschideau din nou in urcare, cu un avans de 0,4% pe Dow Jones Industrial Average.
Valoarea totala a tranzactiilor a urcat in ultima sedinta de la Bucuresti la 22,7 mil. euro (72,2 mil. lei), chiar daca mare parte din rulaj a fost sustinut de cele doua banci listate.
BRD a urcat ieri cu peste 6%, dupa ce la o zi de la anuntarea profitului record pe primul semestru piata nu a reactionat decat la nivelul volumelor de tranzactionare. Marti, cotatia BRD urca cu numai 2%.
"BRD a crescut puternic pe baza rezultatelor foarte bune raportate in aceasta saptamana. A existat o pauza pana ce informatiile au fost digerate de piata, iar investitorii mari au dat ordine de cumparare. In ultima sedinta a fost vorba de ordine din partea investitorilor institutionali, judecand dupa modul in care s-a cumparat", spune Mihai Chisu, broker la Egnatia Securities.
Si Banca Transilvania a intrat in vizorul investitorilor, ieri avansand cu 2,14% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 3,1 mil. euro (9,88 mil. lei).
Cotatia se apropie de pragul de 1lei/actiune, emitentul fiind printre putinii a caror actiuni nu au fost afectate puternic de corectiile recente.
Societatile de investitii financiare au ramas in atentia jucatorilor si au venit imediat sub cele doua institutii de credit in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor.

Actiunile Bancii Romane de Dezvoltare (BRD) au sarit ieri cu 6,07%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile bancii s-a ridicat in sedinta trecuta la aproximativ 5,03 milioane de euro (15,95 milioane de lei), reprezentand primul rulaj din piata. BRD, a doua mare banca de pe piata dupa active, a inregistrat in primul semestru un profit net de 417 milioane de lei, in crestere cu 32% fata de prima jumatate a lui 2006 dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS). Pe primul trimestru, cresterea de profit fusese de doar 12%. Profitul obtinut de BRD l-a intrecut pe cel al BCR, in conditiile in care cea mai mare institutie de credit a raportat la BNR un profit net in RAS de 403 milioane de lei.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au crescut ieri cu 2,14%, pe fondul unui rulaj de circa 3,11 milioane de euro (9,88 milioane de lei), al doilea de la Bursa. Banca Transilvania, cea mai mare banca cu capital privat romanesc, a obtinut in primul semestru un profit net de 24,1 milioane de euro (79,55 milioane de lei), cu 35% mai mare comparativ cu perioada similara a anului trecut. In trimestrul al doilea, banca a inregistrat un profit net de 15 milioane de euro (48,3 milioane de lei), in crestere cu 54% fata de aceeasi perioada a lui 2006, acesta fiind cel mai mare castig trimestrial din istoria bancii. Ultima tranzactie cu titlurile bancii s-a perfectat la pretul de 0,955 lei/actiune.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) s-au apreciat in sedinta de ieri cu 2,97%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la 2,98 milioane de euro (9,47 milioane de lei), reprezentand al treilea rulaj inregistrat in piata. Cea mai mare apreciere din grupul SIF-urilor a cunoscut-o ieri SIF Moldova, actiunile acesteia crescand cu 5,19% pe fondul unui rulaj de 8,37 milioane de lei. Tranzactiile cu titlurile societatilor de investitii s-au ridicat ieri la un nivel de 8,79 milioane de euro (aproximativ 27,89 milioane de lei), reprezentand 32,41% din totalul tranzactiilor de la bursa, de 27,10 milioane de euro (86,03 milioane de lei).

Titlurile Constructii Feroviare TimiSoara (CFES) au sarit ieri cu 24,80%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 182.000 de euro (578.000 de lei), printre primele zece de pe piata RASDAQ. RASDAQ-C, principalul indice al pietei electronice care include toate companiile listate, a crescut ieri cu 1,40%, sau 75,39 de puncte, pana la un nivel de 5.475,41 puncte, dupa ce in ultimele doua sedinte a pierdut 110,13 puncte. Valoarea tranzactiilor efectuate pe piata RASDAQ
s-a ridicat ieri la aproximativ 4,35 milioane de euro (13,82 milioane de lei). Ultima tranzactie cu titlurile Constructii Feroviare Timisoara (CFES) s-a perfectat in sedinta trecuta la un pret de 7,80 lei/actiune.

Actiunile Edil Constructii Arad (EDIL) au sarit ieri cu 24,81% in urma unor tranzactii efectuate pe piata speciala a RASDAQ. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la circa 921.000 de euro (2,92 milioane de lei), reprezentand primul rulaj de pe RASDAQ. Activ Comp a iesit de curand din actionariatul companiei Edil Constructii din Arad, dupa ce a vandut pachetul de 58,8% din actiuni detinut la firma de constructii pentru 2,8 milioane de euro (8,88 milioane de lei). Cele 5,92 milioane de actiuni au fost transferate la un pret de 1,5 lei/actiune. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat ieri la un pret de 3,32 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO