Burse - Fonduri mutuale

Băncile austriece scad pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Kiev şi Moscova: Raiffeisen, cu expunere de 1,9 mld. euro pe Rusia, scade cu 17% în ultima săptămână. Erste, minus 12%. Indicele rusesc MOEX se depreciază cu 17% în cinci zile

Băncile austriece scad pe fondul tensiunilor tot mai...

Autor: Eduard Ivanovici

23.02.2022, 19:49 2367

Investitorii internaţionali au reacţionat negativ astăzi la tensiunile crescânde dintre Kiev şi Moscova, la două zile două ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a recunoscut independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei, crescând semnificativ şansele unui potenţial conflict armat între cele două ţări.

În Austria, acţiunile grupului bancar Raiffeisen International au înregistrat astăzi o scădere de 2,7%, fiind pe minus cu 17,5% în ultima săptămână, conform Yahoo Finance. Banca are o expunere de 1,9 miliarde de euro pe Rusia.

Erste Group, deşi nu are expunere pe Rusia, suferă un declin de 11,6% în ultimele cinci zile, acţiunile depreciindu-se astăzi cu 2,2%.

Listat tot pe bursa de la Viena, OMV – proprietarul Petrom – a scăzut astăzi cu 2,4%, în contextul în care acţiunile sunt pe minus cu 11,2% în ultima săptămână.

La Moscova, indicele bursier MOEX a scăzut ieri cu 2,5%, după ce, luni, bursa rusească a suferit cele mai ample declinuri de la criza din 2008 încoace. De exemplu, gigantul din domeniul energiei Gazprom a pierdut 20 de miliarde de dolari din capitalizare în prima sesiune de tranzacţionare a săptămânii. De altfel, Gazprom şi-a pierdut o cincime din valoare în 2022.

Astăzi, bursa de la Moscova este închisă pe fondul unei sărbători naţionale.

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, controlată de stat, este pe minus cu 31% de la începutul anului.

Indicii DAX 30 din Frankfurt şi CAC 40 din Paris s-au depreciat cu 0,4%, respectiv 0,1% la închiderea sesiunii de tranzacţionare de astăzi. FTSE MIB, indicele bursei milaneze, şi IBEX 35 din Madrid au scăzut cu 0,3%, respectiv 0,6%, arată datele MarketWatch.

Prin comparaţie, BET, indicele re referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, s-a apreciat miercuri cu 1,5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO