Burse - Fonduri mutuale

Bancile maresc miza: 53 mil. euro au intrat in septembrie in fonduri mutuale

Bancile maresc miza: 53 mil. euro au intrat in septembrie in fonduri mutuale
09.10.2009, 00:00 33

Cele 51 de fonduri mutuale de pe piata locala au inregistratluna trecuta subscrieri nete de 226 mil. lei (53 mil. euro), dincare peste 200 mil. lei au intrat in patru fonduri monetare si deobligatiuni administrate de BCR, Raiffeisen Bank si BancaTransilvania.

Trimestrul al treilea a fost cel mai bun din istoria fondurilormutuale romanesti, investitiile nete atrase in aceasta perioadaridicandu-se la 711 mil. lei (167 mil. euro), in conditiile in carela sfarsitul anului trecut intreaga piata se ridica la 940 mil.lei. In primul semestru, in fonduri au mai intrat 619 mil. lei.

Numarul de investitori a inregistrat, de asemenea, o cresterefara precedent, de la inceputul anului fondurile reusind sa atragaaproape 50.000 de investitori noi.

Explozia pietei fondurilor mutuale se datoreaza in primul randstrategiei agresive de vanzari adoptata de catre bancile mari, caresi-au promovat puternic fondurile monetare si de obligatiuni inrandul clientilor proprii.

De altfel, cele mai mari intrari le-au inregistrat in acest anfondurile monetare, care au atras peste un miliard de lei, inconditiile in care activele acestora totalizau la inceputul anuluidoar 350 mil. lei. Fondurile monetare sunt cele mai usor de vandutde catre banci, deoarece pentru investitori acestea sunt asimilatedepozitelor bancare. De altfel, cea mai mare parte a investitiilorrealizate in fonduri monetare sunt plasate in depozite bancare,insa administratorii au posibilitatea de a negocia dobanzi maiavantajoase decat deponentii obisnuiti. Pe de alta parte,investitiile in fonduri nu sunt garantate, ca in cazul depozitelorbancare.

Fondurile de obligatiuni au inregistrat de asemenea intrariconsistente, mai ales in trimestrul al treilea, cand au strans dinpiata peste 210 mil. lei. Ceva mai riscante decat cele monetare,fondurile de obligatiuni investesc in tituri de stat, obligatiunicorporatiste si municipale si ofera, teoretic, randamente ceva maimari.

La polul opus, fondurile care investesc pe Bursa, categorie incare intra fondurile diversificate si cele de actiuni, auinregistrat in continuare subscrieri destul de mici, desi piataactiunilor a crescut puternic in ultimele sase luni. In acesteconditii, doar o parte neinsemnata din sumele intrate in primelenoua luni in fonduri mutuale au ajuns pe Bursa.

Ca randamente, insa, fondurile de actiuni au adus in primelenoua luni castiguri de pana la 90%, in timp ce pe fondurilemonetare si de obligatiuni castigurile nu au depasit 16%.

Activele fondurilor au depasit 2,5 mld. lei

Pe fondul intrarilor masive de capital, activele fondurilormutuale au stabilit in ultimele luni noi recorduri. La finele luniiseptembrie acestea au depasit pentru prima data nivelul de 2,5 mld.lei. Aproape 2 mld. lei sunt plasate insa in fonduri monetare si deobligatiuni si doar 500 mil. lei sunt in fonduri cu plasamente peBursa.

Erste Asset Management si-a consolidat prima pozitie, ajungandla 1,08 mld. lei si o cota de piata de 43%, urmata de RaiffeisenAsset Management, cu active de 568 mil. lei si 22% cota depiata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO